Bu yazıda protein tozlarının nasıl yapıldığı, türleri, faydaları, zararları, kilo konusundaki etkisi, fiyatı ve nasıl kullanılması gerektiği anlatılacak.

 Protein Tozu Nedir, Nasıl Elde Edilir, Türleri Nelerdir?

Genellikle, spor yapan insanların spor öncesi ve sonrasında kaslarının onarımı ve gelişimi için kullandıkları protein tozları whey ve soya olmak üzere ikiye ayrılıyor.

·        Whey: Peynir altı suyu olan bu ürünler peynirin altındaki suyun alınmasıyla dipte kalan kalıntıların toz haline getirilmesiyle oluşuyor.  Piyasada en yaygın olan ve en bilinen protein tozları whey türü.  Süte karşı laktoz intoleransı gibi bir problem yaşamayan ve vegan olmayan kişiler genelde bu ürünü kullanılıyor.

·        Soya: Soya fasulyesi, bezelye ve pirinç gibi bitkisel proteinlerin özel işlemlerle ayrıştırılması ve toz haline getirilmesiyle oluşuyor. Veganlar ve laktoz intoleransı olanlar bu ürünleri kullanıyorlar.

Protein Tozu Faydaları, Kimler Kullanabilir?

Bu tozları sadece spor yapanlar değil aynı zamanda zamanla vücutlarında kas kaybı yaşayanlar ve beslenme rutininde proteini bu şekilde tamamlamak isteyen insanlar da kullanabilir. Faydaları:

·        Kasları Onarır ve Geliştiriyor: İçlerinde kasların onarımı ve gelişimi için gereken aminoasitleri barındırdığı ve toz halinde olduğu için vücutta daha hızlı emiliyor, kasların ihtiyaç duyduğu proteini içinde bulunduruyor.

·        Protein Eksikliğini Kapatıyor: İnsanların günlük hayatında kullanması gereken belli bir protein miktarı var. Bu ürünler kullanılarak günlük protein eksikliği kapatılabilir. Ancak protein ihtiyacının tamamını protein tozundan karşılamak zararlı olabilir.

·        Sakatlanmaların İyileşmesine Etkisi: İçinde bulunan aminoasitler sporcuların yaşadığı sakatlıkların daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.

·        Kemiklere Yararı: İçinde kalsiyum gibi önemli mineraller de olduğu için kemiklerin gelişimine de iyi geliyor.

 Protein Tozu Zararları, Aşırı Kullanılmalı mı?

Aşırı kullanılmadığı takdirde sağlığa önemli bir zararı olmaz denilebilir. Aşırı kullanılırsa böbreklere, karaciğere ve sindirim sistemine olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca içlerinde bulunan maddelere alerjisi olanlar dikkatli kullanmalı.

Protein Tozu Nasıl Kullanılır, İçinde Ölçeği Var mı?

Sütle, suyla veya yoğurtla karıştırılarak ve iyice çırpılarak kullanılabilir. Kullanırken ambalajında belirtilen günlük kullanım miktarına göre tüketilmeli. İçinde genellikle kaşık veya bardak şeklinde bir ölçek bulunuyor.

Protein Tozu Kilo Aldırır mı, Detaylı Yanıtlar

Kalori olarak genellikle düşük kalorili oldukları için dikkatli kullanılırsa kilo aldırmak gibi bir riske sahip olmadığı söylenebilir. Kullanırken aşırıya kaçılırsa alınan kalori miktarı artıp kilo aldırma riski oluşabilir. İçinde şeker ve sağlıksız yağ katkısının olup olmadığı ve kalori oranı kontrol edilmeli. 

Protein Tozu Fiyatı Kaç TL Civarlarında?

Fiyatları ürünün kutusunun büyüklüğüne, markasına, hangi yolla üretildiğine ve satan firmaya göre değişiyor. Bunun için kesin bir fiyat vermek mümkün değil.