Ağız sağlığınız  genel sağlığınızın penceresi olarak kabul edilir , çünkü ağzınız sindirim ve solunum sisteminizin giriş noktası görevi görür. Kötü ağız hijyenine sahip olmanız durumunda çeşitli hastalıklara ve sağlık sorunlarına daha yatkın olursunuz. İyi haber şu ki, bu sağlık risklerine yakalanma riskinizi artıran kötü alışkanlıkları bırakırsanız, bu koşullar kolayca önlenebilir. Detaylara yakından bakalım.

Kaçınılması Gereken Kötü Ağız Alışkanlıkları

Kötü ağız hijyeni uygulamalarından kaçınmak, genel diş hijyeninizi iyileştirmenin büyük bir parçasıdır. Bunları yapmayı hemen bırakmak zor olabilir ancak doğru disiplin ve ağız sağlığının öneminin sürekli hatırlanmasıyla bu iş zamanla kolaylaşacaktır. Sağlıklı bir ağza sahip olmak istiyorsanız kaçınmanız gereken kötü diş alışkanlıkları şunlardır:

1. Tırnak yeme

Tırnak yeme, insanların endişeli veya gergin olduklarında kendilerini sakinleştirmek için sıklıkla kullandıkları davranışsal bir alışkanlıktır. Ne yazık ki kompülsif tırnak yeme sağlık açısından risklere neden olur. Birincisi, dişlerinizde kırılmalara ve çenelerinizde baskıya neden olur. Ayrıca tırnaklarınızdan ağzınıza bakteri ve organizmalar yayarak hastalığa neden olabilir.

2. Yoğun Fırçalama

Çoğu insan dişlerini agresif bir şekilde fırçalar çünkü onları iyi temizlediklerini düşünürler. Ancak bu tam tersi etki yapar. Dişlerinizi temizlemek yerine onlara zarar verirsiniz. Dişleri çok sert fırçalamak diş etlerini ve ağzınızın mukoza zarını tahriş eder, bu da bunların çekilmesine neden olur. Ayrıca diş minesini de tahrip ederek dişlerinizi daha hassas hale getirebilir. Sert kıllara sahip diş fırçalarından kaçınmak ve fırçalamayı nazik bir şekilde yapmak en iyisidir.

3. Diş Sıkma ve Gıcırdatma

Bruksizmli kişiler uyanıkken veya uyurken bilinçsizce dişlerini gıcırdatma veya sıkma eğilimindedir. Bu alışkanlık çene hasarına yol açar ve diş minesini aşındırarak dişlerinizin kırılmasına neden olabilir. Minesi hasar görmüş dişler çürümeye, eklem ve çene ağrısına karşı daha savunmasızdır.

4. Alkol İçmek

Alkol içmenin vücutta birçok sağlık riskine neden olduğu bir sır değil ve diş sağlığınız için de durum farklı değil. Sık sık aşırı içki içmek diş kaybına ve plak oluşumuna neden olur, bu da tükürük üretimini azaltır ve ağzınızın kurumasına neden olur.

Alkali Su Nedir, Nasıl Yapılır? Sağlık Açısından Faydası Nedir Alkali Su Nedir, Nasıl Yapılır? Sağlık Açısından Faydası Nedir

5. Sigara içmek

Genel olarak sigara içmek bütünsel sağlığınız için kötüdür. Sigara içenler ağız ve akciğer kanserine, ağız kokusuna, diş eti hastalıklarına, diş çürümesine ve renk değişikliğine daha yatkındır.

6. Parmak Emme

Parmak emmek çoğu insanın erken yaşlarda geliştirdiği bir alışkanlıktır.  Parmak emmeye devam eden 5-6 yaş arası çocuklarda diş büyümesinde ve çene yapısında değişiklikler görülebilir.

7. Şekerli Yiyecek ve İçecek Tüketmek

Sık sık şekerli yiyecek yemek veya soda içmek, dişlerinize ve diş etlerinize zarar veren çürük ve plak oluşma riskinizi artırır. Ağızda oluşan plaklar yüzünden tükürük salgılanır. Ancak tükürüğün yenilenmesi için gereken süre yavaştır; Çok fazla şekerli atıştırma yapıldığında ağızda yeterli miktarda tükürük olmayabilir. Bunun sonucunda dişler ve diş minesi hasar görerek çürükler oluşmaya başlar.

Editör: Şahsüver ÇITIR