USD34,25
EURO37,63
GBP45,03
BIST9.109,34
GR. ALTIN2.920,01
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Satranç Oynamak Haram mı? Neden Günah?

Satranç Oynamak Haram mı? Neden Günah?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Satranç oynamak haram mı?, özellikle sosyal medya platformlarında içerikler paylaşan sözde dini insanların yaptığı yorumları görenler bu durumun gerçekten haram olup olmadığını araştırarak bilgiler öğrenmek istiyorlar. Öncelikle kutsal kitabımızda bu tür oyunlarla ilgili doğrudan haram olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. Lakin şans oyunları kumara dönüşebildiği için haram olduğu herkesce bilinir. Lakin sadece zevk için oynanan ve hırslardan uzak durulan Satranç oyunu diğer zeka gerektiren oyunlarda da olduğu gibi herhangi bir haram iş barındırmaz. Ayrıca Satranç şans değil zeka ve strateji oyunudur, hızlı düşünmek, doğru tahmin yapmak adına atalarımız dahi devamlı oynamıştır. 

Satranç Oynamak Haram mı? Neden Günah?

Satranç Oynamak Haram Mı 2

Satranç oynamanın haram olup olmadığı konusu, özellikle sosyal medyada sözde dini insanların yaptığı yorumlar nedeniyle gündeme gelmiştir. Bu konuda kaynaklarımızı inceledik ve aşağıdaki açıklamaları yapabiliriz:

Kutsal kitaplarımızda doğrudan satranç veya benzeri oyunlarla ilgili olarak haram olduğuna dair bir ifade bulunmamaktadır. Ancak, şans oyunları ve kumarın haram olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Kumar, maddi değeri olan bir şeyin kazanılması veya kaybedilmesi üzerine kurulu bir oyun olarak tanımlanırken, satranç gibi strateji ve zeka gerektiren oyunlar bu tanıma uymamaktadır.

Satranç, zekâyı ve stratejiyi kullanmayı gerektiren bir oyun olarak kabul edilir. Zaman içerisinde insanların zihinsel becerilerini geliştirmek, hafızayı güçlendirmek ve konsantrasyonu artırmak için tercih ettiği bir oyun olmuştur. Bu nedenle, sadece eğlence amacıyla oynanan ve hırslardan uzak durulan bir şekilde satranç oynamanın herhangi bir haram iş barındırmadığı genel olarak kabul edilir.

Söz konusu tartışmaların ortaya çıkmasının temel sebeplerinden biri, bazı kişilerin dini otorite gibi görünerek kendi yorumlarını yapmaları veya kişisel görüşlerini dini bir hüküm gibi sunmalarıdır. Bu tür yorumlar, toplumda kafa karışıklığına yol açabilir ve insanları yanlış bilgilendirebilir. Bu nedenle, dinî meselelerde güvenilir kaynaklardan doğru bilgi edinmek önemlidir.

Satranç gibi zeka ve strateji gerektiren oyunların haram olmadığı genel bir kabuldür. Bu tür oyunlar, eğlence amaçlı oynandığında ve hırslardan uzak durulduğunda herhangi bir günah veya haram işlemeyi içermezler. Ancak, dini konularda karar verirken güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek ve ilgili dinî otoritelerin görüşlerine başvurmak önemlidir. Herkesin kendi vicdanına, inancına ve dini otoritelerin yol göstericiliğine başvurarak bu konuda kendi kararını vermesi uygun olacaktır.

Satranç Oynamak Haram mı? Neden Günah?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!