MANİSA'DA KİRAZ HASADI BAŞLADI!

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde erkenci kiraz hasadı başladı ve sezonun ilk kirazları yapılan açık artırmayla satıldı. İlk kirazın kilogramı 800 TL'den alıcı buldu.

Manisa, Türkiye'nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden biridir ve ülkenin ve kuzey yarım kürenin ilk kirazını çıkarmaktadır. Kiraz üretiminde lider konuma sahip olan Manisa'da geçen seneki rekolte düşüklüğü nedeniyle yaklaşık 57 bin ton ihracat, 157 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmişti.

2023 SEZONUNUN HEDEFİ: 200 MİLYON DOLARLIK 80 BİN TON KİRAZ İHRACATI

Bu sene ise ihracat hedefi 200 milyon dolarlık 80 bin ton kiraz ihracatı olarak belirlendi. Erkenci kiraz hasadına katılan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, "Kirazın ihracatını en çok Rusya'ya ve Avrupa ülkelerine yapmaktayız. En yoğun çalıştığımız ülke Rusya'dır. Şu anda kiraz pazarlama konusunda ciddi anlamda alıcı mevcuttur. Pazarlama konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Önemli olan ürünümüzü kaliteli bir şekilde üretmek. Bu bize ciddi anlamda katkı sağlar ve müşteri potansiyelini de artırır." dedi.

İLK KİRAZLAR 800 TL'DEN SATILDI

Kirazların hasat edilmesi sonrasında Şehzadeler Belediye Başkan Vekili Bilal Demir tarafından yapılan açık artırmayı 800 TL fiyat teklifi ile kazanan tüccar Hüseyin Çimen, ilk kirazları İstanbul ve Ankara'da satışa sunacak.

MANİSA ÜRETİM ANLAMINDA DAHA DA YUKARILARA ÇIKACAKTIR

Manisa İl Tarım Müdürü Metin Öztürk, Manisa'nın kiraz üretiminde önemli bir merkez olduğunu belirtti ve "Üretim anlamında Manisa 48 bin 832 tonla 4. sırada geliyor ama üretim anlamında da 2. sıradayız. İlerleyen yıllarda Manisa üretim anlamında daha da yukarılara çıkacaktır." şeklinde konuştu.

KİRAZ İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

Kiraz işçileri ise yoğun bir çalışma temposuna girmelerine rağmen yevmiyelerinin tatmin etmediğini belirtti. Üretici Yavuz Tun ise fiyatların 80 ila 100 TL arasında olması gerektiğini söyledi.

SANCANLIBOZKÖY KİRAZ PAZARI

Sancaklıbozköy Kiraz Pazarı'nda gerçekleştirilen açık artırma öncesinde Şehzadeler Belediye Başkan Vekili Bilal Demir, Sancaklıbozköy Kiraz Pazarı'nın Şehzadeler Belediyesinin en önemli eserlerinden biri olduğunu ve bir benzerinin daha olmadığını belirtti.