Sıcak havalarda aracın alev almasını önlemek için, sürücülerin her zaman araç güvenliği gerekliliklerine uymaları ve artan sıcaklıklarda araçların alev almasını önlemek amacıyla araçlarını düzenli bakıma götürmeleri tavsiye edilir. Sıcak havalarda arabanın alev almasının birçok nedeni olabilir. Araçların düzenli bakımı, yakıt veya yağ sızıntısı gibi bu faktörlerin çoğunun önlenmesine yardımcı olur. Arabayı artan sıcaklıklardan ve en olası nedenlerden korumak için bazı önemli ipuçlarına bir göz atalım.

Araç Bakımınızı Geciktirmeyin

Genel olarak, bir aracın kullanım kılavuzunda düzenli bakıma götürülmesi üzerinde özellikle durulur. Otomobilin performansını korumak ve artan sıcaklıklarda otomobilinizi yangın kazalarından korumaya yardımcı olmak için sürücüler, otomobil bakım kontrol listesini düzenli olarak takip etmelidir. Uygun bir araç bakım programını takip etmek, araba bileşenlerindeki birikintilerin temizlenmesine yardımcı olabilr. Düzenli bakım yapılmadığında bu birikme sürtünmeyi artırarak iç sıcaklığın daha da artmasına neden olur. Böyle bir durumda dış ısı, arabada yangın kazası riskini daha da artırabilir.

Arabanızda Yanıcı Malzemeler Tutmayın

Bazı durumlarda yanıcı sıvı veya malzemenin araç içerisinde patlaması yangın kazasına neden olur. Bu nedenle araç içerisinde yüksek sıcaklıktan dolayı ısınıp patlayabilecek deodorant, oda spreyi ve benzeri eşyaları geride bırakmayın.

Arabada Sigara İçmekten Kaçının

Arabayı artan sıcaklıktan korumak için sigara içmeyin. Yüksek sıcaklık ve doğrudan güneş ışığı nedeniyle patlayabileceği için arabada çakmak bırakmayın. Sigara içmek sağlığınıza ve aracınıza zararlı olduğundan araç içinde sigara içmemeniz tavsiye edilir. Küllerin arabanın döşemesini yakıp sonunda bir yangın kazasına neden olma ihtimali vardır.

Aracunızı Gölgeye Park Edin

Aracınızı gölge altına park ederek artan sıcaklıktan koruyun. Yaz aylarında doğrudan güneş ışığına maruz kalmamak için arabanızı daima gölgeye park edin. Arabanızı gölgeye park edin ve özellikle yaz aylarında öğleden sonraları doğrudan güneş ışığına maruz kalan açık havada park etmekten kaçının. Araçların uzun süre güneş ışığına/ısıya maruz kalması durumunda artan sıcaklıklarda alev alma ihtimali yüksektir. Aracınızı bir otopark gölgesi veya ağacın altına park etmeniz daha iyi olur.

Motor Yağı Ve Fren Hidroliklerinde Sızıntı Kontrolü Yapın

Yaz aylarında arabanızın alev almasını önlemek için sıvı sızıntısı olmadığından emin olun. Motor yağının ve fren sıvılarının aracınızdan sızması durumunda yangın meydana gelebilir. Sızıntı olmadığından emin olmak için motor yağını, soğutma sıvısını ve fren sıvılarını günlük olarak kontrol edin. Ayrıca yakıt deposu kapağının düzgün kapatıldığından emin olun. Bahsedilen sıvılardan herhangi birinin sızıntısı nedeniyle arabaların alev alma riski vardır.

Aracın Yangın Alması Durumunda Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri

Her şeyden önce yangın anında müdahale etmek için arabanızda bir yangın söndürücü bulundurun

Arabanızın sürüş sırasında alev alması durumunda şunları yapabilirsiniz:

Öncelikle panik yapmayın.

Arabanızın arkasındaki sürücüleri uyarmak için dörtlü flaşörleri açın ve etrafta kimsenin olmadığı bir yerde arabanızı durdurun.

Şok 24 Temmuz’da Ziyaretçilerine Efsane Fırsatlar Sunuyor! Şok 24 Temmuz’da Ziyaretçilerine Efsane Fırsatlar Sunuyor!

Motoru kapatın ve araçtaki herkesin güvenli bir şekilde dışarı çıkmasını sağlayın.

Yardım için bulunduğunuz yerdeki polisi arayın.

Yangının kaynağını belirleyin. Davlumbazın içindeyse yangın söndürücüyü kullanın ve davlumbaz boşluğundan püskürtün.

Kendinizi zehirli dumanları solumaktan veya yanmaktan korumak için yangın söndürme tüpüyle yapacağınız püskürtmenin rüzgar yönünde yapıldığından emin olun.

Editör: Şahsüver ÇITIR