Araştırma şirketi Counterpoint Research'ün yayımladığı verilere göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde küresel akıllı telefon pazarının lideri Samsung oldu.

Samsung, bu dönemde dünya genelinde sevk edilen her beş akıllı telefondan birini üreterek %20'lik pazar payına ulaştı. Bu başarılı sonuç, şirketin en yakın rakibi olan Apple'ın %17'lik pay ile gerisinde kalmasını sağladı.

Apple cephesinde ise iPhone 15 Pro modellerine olan güçlü talep, şirketin ortalama satış fiyatlarında rekor kırdırmasını sağladı. Ancak Apple'ın toplam sevkiyatlarındaki yıllık bazda %13'lük düşüş dikkati çekiyor.

Üçüncü sırada ise %14'lük pazar payı ile Çinli teknoloji devi Xiaomi yer alıyor. Xiaomi, aynı dönemde sergilediği %34'lük büyüme oranıyla dikkat çeken markalar arasında yer alıyor.

Samsung Mobil Veri Açılmıyor 1

Bölgesel Bazda Farklı Sonuçlar

Bölgesel bazda incelendiğinde de ilginç sonuçlar göze çarpıyor:

Roblox Neden Açılmıyor? Nasıl Açılır? Roblox Neden Açılmıyor? Nasıl Açılır?
  • Kuzey Amerika pazarında iPhone'lar %52 pay ile liderliğini korurken, Samsung %31 ile ikinci sırada bulunuyor.
  • Avrupa'da ise Samsung, %32'lik payı ile Apple'ın önünde yer alıyor.
  • Latin Amerika'da Samsung %31 ile lider konumda, Motorola ise %21 ile ikinci sırada. Bu bölgede Apple, %6 pay ile dördüncü sırada yer alıyor.
  • Orta Doğu ve Afrika'da Samsung %22 ile birinci, Apple ise %5 ile altıncı sırada bulunuyor.
  • Asya pazarında ise %15 pay ile Xiaomi lider durumda, Samsung ise %12 ile beşinci sırada yer alıyor.

Sektörde Genel Büyüme Eğilimi

Counterpoint Research'ün raporunda öne çıkan bir diğer önemli nokta da, dünyadaki akıllı telefon satışlarının genel olarak artış trendinde olması. 2024'ün ilk çeyreğinde 296,9 milyon adet akıllı telefon sevk edildi ve bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 artış gösterdi. Satış gelirleri de yıllık bazda %7 yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Son yıllarda gelen veriler teknoloji devlerinin birbirleriyle yoğun rekabet içinde olduğunu, ancak sektörün bütünüyle büyüme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle 5G teknolojisinin yaygınlaşması, yapay zeka uygulamalarındaki gelişmeler ve gelişen pazarlar, akıllı telefon satışlarının artmasına katkı sağlıyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR