Telefon bataryaları sonsuza kadar dayanacak şekilde tasarlanmasa da dikkatli telefon kullanımı ve düzenli şarj etme alışkanlığına sahip olmak pilinizin ömrünü uzatabilir. Bu yazımızda şarj alışkanlıklarınızı değiştirerek akıllı telefonunuzun pil ömrünü en üst düzeye çıkarmanın kolay yollarını size göstereceğiz.

Windows 11 Dosya Gezgini Yenileniyor! İşte Yeni Özellikler Windows 11 Dosya Gezgini Yenileniyor! İşte Yeni Özellikler

Daha Dayanıklı Batarya İçin İpuçları

Telefon Bataryanızın Daha Dayanıklı Olması Mümkün

Telefon bataryanızın daha dayanıklı olması için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Telefonunuzu gün boyu şarj edin. Telefonunuzun sabit miktarda bir şarj döngüsü vardır (pili %0'dan %100'e kadar şarj etme sayısı). Örneğin, pilinizin ömrü 400 şarj döngüsü ise, pilin her gün bitmesine izin vermek, pilinizin yalnızca 400 gün dayanacağı anlamına gelir. Pili tamamen bitmeden doldurursanız, genel şarj döngüsü sayısı azalır ve bu da pilinizin daha uzun süre dayanmasını sağlar.

Aşırı Sıcaklıklardan Kaçının

Çok yüksek veya düşük sıcaklıklara maruz kalmak pili hızla tüketir. Piller, yaklaşık 20 °C (68 °F) olan oda sıcaklığında en iyi şekilde çalışacak şekilde yapılmıştır. Piliniz, özellikle tam olarak şarj edildiğinde, aşırı sıcaklıklarda çok daha hızlı tükenir. Bu, zamanla pilin zarar görmesine neden olabilir. Bu sebeple uygun ortam ve sıcaklık sağlamak dayanıklı bir pil için unutmamanız gereken ilk adımdır.

Pilinizi Her Zaman %100'e Kadar Şarj Etmeyin

Hayatta her işi tamamlayın ama bunu biraz eksik yapın. Pilinizi tam olarak şarj etmek ona zarar vermez ancak her zaman %100'e kadar şarj ettiğinizde, sık sık yaşanan yüksek voltaj pilde strese neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunda yalnızca %80'e kadar şarj ederek pilin ömrünü biraz uzatabilirsiniz.

Ultra Hızlı Şarjı Yalnızca Gerektiğinde Kullanın

Hızlı şarj kullanışlıdır ancak telefonunuzu her şarj ettiğinizde kullanmamanız gerekir. Hızlı şarj, bataryaya gereğinden fazla yük bindirir, dolayısıyla batarya performansı zamanla düşebilir. Pilinizin ömrünü korumak için genellikle standart "yavaş" şarjı tercih edin.

Güç Tasarrufu Modlarını Kullanın

Hem Android'lerde hem de iPhone'larda arka plan uygulamalarını kapatan, işlem gücünü azaltan, ekranı karartan ve pilinizi hızla tüketebilecek diğer hizmetleri devre dışı bırakan özel pil tasarrufu modları size yardımcı olabilecek bir diğer adımdır. Piliniz yavaşladığında telefonunuzun düşük güç veya pil tasarrufu modunu açarak bataryanızı koruyabilirsiniz.

Editör: Şahsüver ÇITIR