Amerika’nın istihbarat toplamak amacıyla kurduğu Ulusal Güvenlik Ajansı bu sene yayınladığı raporlarda telefon kullanıcılarının büyük risk altında olduğunu açıkladı. Günümüzde kişiler yapılan saldırılarla sadece maddi zarar uğramıyor. Yapay zekâ yardımıyla, kişilerin toplanan görsel verileri +18 video ve fotoğraflara dönüştürülerek insanlara itibar saldırıları da yapılabiliyor. Bu tarz durumlarla karşılaşmak istemeyen kişilere Ulusal Güvenlik Ajansı bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Artık Telefonları Bilinçli Şekilde Kullanmak Mühim

Ajans tarafından, telefon sahiplerine ilk tavsiye edilen şeylerden birisini telefonlarını belirli zamanlarda açıp kapamaları oldu. Çoğu telefon kullanıcısı artık güvenli olmayan linklere tıklamamaları gerektiğini biliyor. Bu nedenle hackerler insanlar bir sayfada gezerken arka planda telefona bulaşan virüsler yapıyorlar. Daha kullanıcı anlamadan telefona sızan bu virüslerin basit olanlarından kurtulma yolu geçici çerezleri silmekten geçiyor. Bunun içinde telefonu bir kez kapatıp açmak yetiyor.  

İnsanlara tavsiye edilen bir diğer önlem ise bluetooth özelliğini sürekli açık tutmamak, hatta çok mühim değilse kablolu kulaklık kullanmak. İki taraflı bir veri iletim yolu açan bluetooth bağlantısı telefona sızmak isteyen kişilerin en çok kullandığı yollardan birisi. Örneğin siz toplu ulaşım araçlarında kablosuz kulaklığınızdan şarkı dinlerken, kötü niyetli bir kişi hiç zorlanmadan ve size fark ettirmeden telefonunuzun bilgilerine erişebilir. Evet bunu yapmak kolay değil, aşılması gereken birçok güvenlik protokolü var. Ama kafasına sizin telefonunuza girmeyi koymuş yetenekli bir kişi bu yöntemle bütün verilerinizi çalabilir.

Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024 Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024

Aynı şekilde herkesi erişebildiği Wi-fi ağlarını da kullanırken dikkatli olmak ve gerekli değilse hiç kullanmamak alınabilecek önlemlerden birisi. Özellikle bir ağa bağlanmadan önce onun doğru ağ olduğunu kontrol etmeyi de unutmamalısınız. Çünkü hackerler güvenli ağ isimlerine benzer klon ağlar üretip dikkatsiz kişileri bu şekilde de dolandırabiliyor. 

Son olarak Apple veya Android fark etmez eğer telefonunuz güncellemeleri otomatik olarak yüklemiyorsa gelen güncellemeleri sık sık kontrol etmeniz gereklidir. Çünkü firmalar yeni oluşan güvenlik açıklarına karşı yamalar yayınlayarak bu tür sızma girişimlerinin önüne geçmektedir.

Editör: Şahsüver ÇITIR