Ama güneş panellerinin de aşılması gereken olumsuz birçok özelliği var. Bunlardan birisi panellerin kirlenmesi. Üzeri toz ve çamurla kaplanan panellerin verimleri düşüyor. Bu nedenle konumuna göre panellerin sık sık kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekiyor. Bu durum panellerin özellikle kırsal bölgelerde kullanımını zorlaştırıyor.

Toz Tutmayan Paneller: Bakım Maliyetlerini Azaltan Yenilik!

Toz Tutmayan Paneller

Çinli bir şirket olan LONGi toz tutmayan paneller ürettiğini ve toz sorununu ortadan kaldırdığını duyurdu. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük yatırımlar yapan şirket, panel üretimi konusunda birçok projeye sahip. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmak ve temiz enerjiyi yaygınlaştırmak için hidrojen kullanımını da kapsayan projeler geliştiriyorlar.

Reunited Worlds 1. Bölüm Türkçe Altyazılı İzle (Ücretsiz HD) Reunited Worlds 1. Bölüm Türkçe Altyazılı İzle (Ücretsiz HD)

Bunun yanında şirketin toz ve kir tutmayan modüller üretme konusunda da oldukça deneyimi var. Bu iki bilgi birikimini birleştiren şirket sonunda toz tutmayan güneş modülleri üretmeyi başarmış. Ürünlerine oldukça güvendiklerini belirten şirket yetkilileri ürünlerini birçok farklı testten geçirdiklerini, güvenilir ve yüksek verime sahip bir ürün elde ettiklerini belirtiyorlar.  

Zekice tasarıma sahip üründe Hi-MO X6 adında toz tutmayan modüller kullanılmış. Çerçeve kısımlarına ise su tahliyesini sağlamak amacıyla boşluklar açılmış. Bu sayede ürünün kenarlarında toz birikmiyor. Ürünün üzerinden su hızlıca akıp gidiyor. Yani ürünün verimi gün içinde düşmüyor ve sürekli temizlemek gerekmiyor.

Ekip Tasarım Üzerine Oldukça Kafa Yormuş

Firmanın ürettiği güneş modüllerinin tek özelliği toz tutmaması değil. Bunun yanında tasarımında verim artırmaya yönelik pek çok değişiklikte mevcut. Örneğin elektriğin taşınması için kullanılan şeritleri bu üründe tasarımcılar panelin arka kısmına almış. Böylece ışığın kesintisiz ve yekpare şekilde panele ulaşmasına izin vermişler.

Tasarımcılar verdikleri bu karar ile sıradan panellerden yüzde 6’ya a daha fazla verim elde ettiklerini belirtiyorlar. Yine arka kısmına alınan şeritlerin modül yapısını daha basit bir hale getirdiğinden ve oluşacak mikro çatlaklara karşı şeritleri koruduğundan da bahsediyorlar. Yani ürün standart ürünlere göre çok daha güvenli diyebiliriz. Yetkililer bu yeni ürünün çok daha optimize ve dayanıklı olduğunu da belirtiyorlar.  

Editör: Şahsüver ÇITIR