Gelinim Mutfakta Yeşim Neden Ayrıldı? Sebebi Nedir Gelinim Mutfakta Yeşim Neden Ayrıldı? Sebebi Nedir

BETAM (Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi) tarafından yapılan araştırmaya göre Mayıs 2023 döneminde kiralık konutların en yüksek olduğu il Trabzon oldu. Şehirde yıllık cari kira artış oranı yüzde 300’e dayandı. Turizm sezonunun da açılmasıyla birlikte fiyatlar hızla katlanmaya devam ederken kiralık ev bulmak imkansız hale geldi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINA GELDİ

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları aktardı: “Ekonomik kriz sebebiyle inşaat sektörümüz durma noktasına geldi. Bu da var olan konutların değerini yükseltti. Şehrimizde proje durdu, konut durdu, imalat durdu. Ortada üretime dair bir şey kalmadı. Şehrimiz küçük esnaf, işçi ve memur şehridir ancak şu anda sanayisi ve fabrikası olmayan bir Trabzon görüyoruz. İnsanlar, düşük olan gelirlerine karşılık çok yüksek kiralar ödüyorlar.”

ÖĞRENCİLERİN EVLERİ ARAPLARA VERİLDİ

“Üniversitelerimizden uzaktan eğitime geçenler oldu. Bu sebeple öğrenciler evlerini boşalttı. Bu evlere de özellikle Körfez ülkelerinden gelen yabancı turistler oturdu. Kirası 7 bin TL olan evlere Arap turistler bir gün için o parayı verebiliyor. Ancak tayini çıkıp da şehrimize gelen memurların ne yazık ki kalacak yerleri olmuyor. Kiraların bu denli artması yeni evlenecekleri de çok etkiliyor. Çiftler ya ev tutamayıp eşyalarını mağazaların depolarında tutuyorlar ya da fahiş fiyatlı evleri tutmak zorunda kalıyorlar. İnsanlar 3 ya da en fazla 6 ay boyunca kiraları ödeyebiliyor sonrasında bir sürü mahkeme açılıyor.”

“KİRACI KADAR MÜLK SAHİBİ DE HAKLI”

“Kiracılara hak veriyorum evet ama ev sahiplerine haksızlık yapmak da istemem. Onlar da haklılar, evlerini en yüksek fiyattan pazarlamak istiyorlar. Ancak bu süreç kendiliğinden bu hale gelmedi. Ortada bir haksız var. Piyasanın denetimi sıkı olmalı. Biz burada konuşurken sosyal medya hesaplarında yetkisiz kiralama ve satış yapan insanlar var. Onlar hem ekonomiye hem de insanlara zarar veriyorlar. Bu konuda cezalar caydırıcı olmalı.”