İşçilerin maaşları yer altı ve yer üstü işlerine göre değişiklik gösteriyor ve 7. grup giriş skalasında olan bir işçi en düşük 19.274,29 TL maaş alacak.

İşçi Alımı Hangi İlleri Kapsıyor?

TTK'nın 2 bin işçi alımı, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini içeriyor. Bu alımın ardından binlerce kişinin başvurması bekleniyor. Alınacak işçiler, maden işlerinde çalışacak ve hak sahipleri, kura çekilişi sonucunda belirlenecek. İşçiler ayrıca sosyal yardımlardan da faydalanabilecekler.

Pegasus Hisse Neden Düşüyor? 2024 Mayıs Pegasus Hisse Neden Düşüyor? 2024 Mayıs

Bakan Bayraktar'dan Açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, resmi sosyal medya hesabından 2 bin işçi alımı sürecini başlattıklarını duyurdu. Bu alımların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştiğini belirterek, Zonguldak için 1500, Bartın için 400, Karabük (Yenice) için 100 işçi alımının yapılacağını ifade etti. Kura yoluyla işçi alımlarının belirli tarihlerde gerçekleştirileceğini açıkladı.

Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?

TTK işçi alımı başvuruları, ilgili illerin İŞKUR Müdürlükleri aracılığıyla alınacak. Başvuruların internet üzerinden de İŞKUR e-Şube ile yapılabileceği belirtiliyor. Başvuru tarihlerinin mevzuat çalışmalarının tamamlanmasının ardından açıklanması bekleniyor. Başvuruların Eylül ayı içerisinde alınacağı tahmin ediliyor.

TTK İşçi Maaşları Nasıl Belirleniyor?

TTK'da çalışan işçilerin maaşları toplu iş sözleşmeleri ile belirleniyor. Haziran ayında yapılan 30. dönem toplu iş sözleşmesine göre maaşlar yeniden hesaplandı. İşçilerin maaşları, iş yaptıkları bölge ve görevlerine göre farklılık gösteriyor. Ayrıca işçiler A, B ve C skalası ile gruplara göre sınıflandırılıyor ve maaşlar buna göre belirleniyor. Giriş skalasında bulunan 7. grup işçinin en düşük maaşı 19.274,29 TL olarak hesaplandı. İşçilere yemek, kuru katık, taşıt, sosyal yardım ve giyim yardımı gibi ek ödemeler de yapılmaktadır. Her yıl Mayıs ayında ise ek ödeme uygulanmaktadır.