Erdoğan, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail zulmüne değinerek, Gazze'de yaşanan trajediyi vurguladı ve insani ateşkesin hızla sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Bakanlar da Heyette Yer Aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım gibi bakanlar da bulunuyordu.

Azerbaycan'ın Zaferi

Erdoğan, Azerbaycan'ın 30 yıllık işgalin ardından Karabağ'da zafer kazanmasını gurur ve sevinçle karşıladı. Bu başarının bölgede kalıcı barışa katkı sağlayacağını belirtti ve Azerbaycan'ın batı bölgelerini Nahçıvan ile bağlayacak ulaştırma hattının hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Gazze'deki İnsanlık Dramı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin'de yaşanan insanlık dramına da dikkat çekti. Hastaneler, okullar, camiler ve mülteci kamplarının bombalandığını ve masum çocukların acımasızca katledildiğini vurgulayarak, bu vahşeti anlatacak kelimelerin eksik olduğunu ifade etti. 28 gündür Gazze'de insanlığa karşı suç işlendiğini belirtti ve Türkiye olarak insani ateşkesin öncelikli olduğunu açıkladı.

Uluslararası Barış Çabaları

Erdoğan, uluslararası barış konferansı için çalışmaların devam ettiğini ve insani yardım malzemelerinin bölgeye sevk edildiğini söyledi. Müslüman, Hristiyan ve Yahudi fark etmeksizin herkesin güvenliğini sağlayacak mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını ve Türk dünyasının birlik içinde hareket etmesinin ateşkese ve kalıcı barışa yol açacağını vurguladı.

Ortak Projeler ve Yatırım Fonu

Erdoğan, Türk Yatırım Fonu'nun faaliyetlerine başlaması gerektiğini belirtti ve mega enerji ve ulaşım alt yapı projelerinin Türk devletleri arasında önemli bir iş birliği alanı olduğuna dikkat çekti. Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Trans Anadolu boru hattı gibi projelerin örneklerini vererek, bu projelerin bölgesel refaha ve enerji güvenliğine katkı sağladığını söyledi.

Ulaştırma ve Ticaret İlişkileri

Erdoğan, ülkeler arasındaki ulaştırma ağlarının geliştirilmesine vurgu yaptı. Hazar geçişli doğu-batı-orta koridorunun etkinleştirilmesi, ulaşım engellerinin kaldırılması ve vize işlemlerinin kolaylaştırılması için iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, uluslararası kombine yük taşımacılığı anlaşması ve ulaştırma bağlantısallık programının imzalanarak yeni dönemin yol haritasının belirleneceğini söyledi.

Dil ve Kültürel İlişkiler

Türk dünyasındaki dil birliği ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik çabaların sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, alfabe birliğinin sağlanmasının önemini belirtti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözlemci üye statüsüne alınmasının önemine değindi ve Türkmenistan'ın tam üyeliğini destekledi.

Pegasus'tan Açılışa Özel 1 Euro'luk Kampanya! Pegasus'tan Açılışa Özel 1 Euro'luk Kampanya!

Güçlü Türk Dünyası

Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı olarak sergileyecekleri duruşun diğer kuruluşlara örnek olacağını belirtti. Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları hakkında konuşarak, adil barışın tesisi için çaba harcayacaklarını ifade etti. Afganistan'da sürdürülebilir barışın sağlanmasının Orta Asya'nın güvenliği ve refahına hizmet edeceğini belirterek, Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinin Afganistan'daki yönetimle koordineli çalışmasının önemini vurguladı.Türk Dünyası Toplandı! Erdoğan'dan Zirveye Damga Vuran Gazze Mesajı 1

Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi için çalıştığını ve Türk dünyasının her alanda güçlü olmasını hedeflediklerini belirtti. Türkiye'nin 100. yılını kutladığı bu dönemde Türk dünyasının barış, refah ve güvenliği için çalışacaklarını ifade etti ve Türk Devletleri Teşkilatı'nı kuvvetli bir Türk dünyasının bayrağını taşıyan birlik olarak görmeyi amaçladıklarını ifade etti.