Nokia firmasının sunduğu teknolojilerinin kullanıldığı bu testte 800GE Routing adı verilen İP ağ teknolojisi kullanıldı. İnternet sağlayıcıların arayüzlerinin 800 Gb/s hızlara çıkmasını sağlayan bu teknolojinin, uygulama testinin yapılması içinse İstanbul Gayrettepe bulunan veri dağıtım sistemi ile Ankara Ulus’ta bulunan dağıtım sistemi arasında veri transferi yapıldı. Test sonucunda bu yeni teknoloji ile veri iletim hızının 2 katına çıkarılabildiği, enerjiden de yüzde 40’ın üzerinde tasarruf sağlanabileceği görüldü.

İnternet Hayatımızda Büyük Bir Yer Kaplar Hale Geldi

Türk Telekom Uygulaması Açılmıyor 3

Günümüzde artık interneti eğlence, resmi işler, bankacılık faaliyetleri gibi pek çok noktada kullanıyoruz. Tüm bu işlemleri sorunsuz ve hızlı şekilde gerçekleştirmek için hızlı ve kesintisiz bir internet gerekiyor. Ama ne yazık ki ülkemizde başta küçük şehirler olmak üzere pek çok şehirde bu şartları sağlayacak bir altyapı yok. Gerek belediyelerden dolayı gerekse internet sağlayıcı firmaların kar odaklı politikalarından dolayı birçok noktada hala bakır kablolardan altyapılar bulunuyor.

Türktelekom firmasının bu tür teknolojileri test etmesi demek ilerde ülkemizin bu kötü altyapıdan kurtulup daha iyi şartlara sahip internete kavuşabileceği anlamına geldiğinden bu adımların oldukça sevindirici olduğunu söylememiz gerekir.

Puhu TV Neden Açılmıyor? 2024 Temmuz Puhu TV Neden Açılmıyor? 2024 Temmuz

Öte yandan bu tür teknolojilerin ülkemize gelmesi ve eski teknolojiden kurtulmamız karbon ayak izimizin azalmasına da büyük fayda sağlayacaktır. Çünkü yeni veri aktarım teknolojileri çok daha yüksek bant genişliği sağlarken daha düşük enerjide çalışıyor.

Kullanılacak olan yeni veri aktarım sistemleri sayesinde ülkemizde sık yaşanan port bulunamaması, yoğun saatlerde hız düşmesi gibi problemlerde ortadan kalkacak daha fazla sayıda insanın aynı anda sorunsuz şekilde internet kullanabilmesi de sağlanacaktır.

Ülkemizde 800 GB/s hızlara çıkan ilk firma olan TürkTekekom’un henüz altyapı konusunda gelecek planlarına dair bir bilgi ya da bu teknoloji nasıl kullanacağına dair bir açıklama bulunmasa da yapılan testleri ümit verici bulduğumuzu söyleyebiliriz. 

Editör: Şahsüver ÇITIR