Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki önemli bir dönüm noktası bugün gerçekleşiyor. Ülkenin ilk tamamen yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Ankara'dan kalkarak ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne uğurlanacak.

Saat 12.00'de Mürted Hava Meydanı'nda düzenlenecek törenle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A'nın uzay yolculuğuna resmi olarak start verecekler. Törenin ardından uydu, Antonov AN-124 tipi kargo uçağıyla yaklaşık 1 günlük bir hava yolculuğunun ardından Cape Canaveral'deki SpaceX tesislerine vararak fırlatma işlemlerine başlayacak.

Kıbrıs Neden Türkiye'ye Katılmıyor? Kıbrıs Neden Türkiye'ye Katılmıyor?

Yüzde 80'i aşkın yerlilik oranıyla Türk mühendisleri tarafından Ankara'da üretilen Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 7,5 kilovat güce ve 4 bin 250 kilogram ağırlığa sahip uydu, mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi bölgeleri de kapsayacak. Böylece Türksat'ın hizmet verdiği nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

Türksat 6A Projesi'nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜRKSAT AŞ, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH gibi kurum ve firmalar yer aldı. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına girdi. Bu tecrübenin ardından Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatını artırması ve uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi hedefleniyor.

Türksat 6A'nın 8-15 Temmuz 2024 tarihleri arasında yörüngesine fırlatılması planlanıyor. Uzay tarihine geçecek bu adım, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki iddiasını bir kez daha ortaya koyacak.

Editör: Şahsüver ÇITIR