Japonya'da yetişkinler ortalama günlük 10 gram tuz tüketiyor ki bu Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği miktarın iki katından fazla. Yüksek tuz alımı yüksek kan basıncı, inme ve diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Ülkede bu konu ciddi bir toplumsal sorun olarak ele alınıyor.

Karadeniz'de Gerilim: Rusya, İngiliz Savaş Uçaklarına Karşı Jet Kaldırdı Karadeniz'de Gerilim: Rusya, İngiliz Savaş Uçaklarına Karşı Jet Kaldırdı

Elektrikli Tuz Kaşığı, cihazın ucuna uygulanan zayıf elektrik akımıyla dil üzerindeki sodyum iyon moleküllerini yoğunlaştırarak yiyeceğin algılanan tuzluluğunu artırıyor. Kullanıcılar dört farklı yoğunluk seviyesinden tercih yapabiliyor.

Tuzluluğu Artıran Elektrikli Kaşık

Tuzluluğu Artıran Elektrikli Kaşık Japonya'da Satışa Çıktı

Geleneksel bira işinden sağlık alanına yönelen Kirin şirketi, bu yenilikçi ürünü Meiji Üniversitesi'nden Profesör Homei Miyashita ile birlikte geliştirdi. Miyashita, daha önce de elektrikli chopstickler kullanarak benzer bir tat artırma etkisi sergilemiş ve geçen yıl Ig Nobel Beslenme Ödülü'nü kazanmıştı.

Kirin, tuz tüketimini kısıtlamaya çalışan kişilerin yemeklerin tatsız hale geldiğinden şikayet ettiği bir araştırma sonucuna dayanarak bu ürünü geliştirdi. 60 gramlık kaşık, şarj edilebilir lityum pil ile çalışıyor.

Kirin, ilk olarak 19,800 yen (yaklaşık 4 bin Türk Lirası) fiyatla 200 adet ürünü çevrimiçi satışa sunacak ve daha sonra Japonya'daki bir perakendecide sınırlı sayıda satışa çıkaracak. Şirket, beş yıl içinde dünya çapında 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.

"Japonya'da tuzlu lezzetler tercih edilir bir gıda kültürü var" diyen Kirin araştırmacısı Ai Sato, "Japonlar olarak tuz alımımızı azaltmamız gerekiyor, ancak alışık olduğumuz yemek tarzlarından uzaklaşmak zor olabiliyor. İşte bu elektrikli kaşığı geliştirmemizin nedeni de bu" açıklamasında bulundu.

Tuz tüketimindeki aşırılık, Japonya için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor. Kirin şirketi, bu yenilikçi ürünle, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesini ve tuz alımının azaltılmasını hedefliyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR