Gelecek tasvirleri yapılırken bazı icatlar hep ön plandadır. Bu icatlardan biriside insanların daha kolay ve hızlı şekilde ulaşımını sağlayacak olan uçan araçlardır. Tabii günümüzde gördüğümüz uçma yetisine sahip olan araçlar gelecek tasvirlerinde ki araçların yanına bile yaklaşamaz ama teknolojinin ilerleme hızına baktığımızda o araçlarında yapılmasının imkânsız olmadığını söyleyebiliriz. 

Uçan Araçlar Gerçek Oluyor: Hexa İle Tanışın!

Uçan Araç Hexa

Uçan araç kategorisine giren en başarılı araçlardan birisi olan Hexa, geçtiğimiz günlerde yapılan Sushi Tech Tokyo 2024 etkinliğinde görüntülendi. Kısa bir süreliğine havalanıp gösteriyi izleyenlere heyecanlı vakitler yaşatan Hexa, büyük bir ilgiyle karşılandı.

Her ne kadar araç henüz geliştirilme sürecinin başlarında da olsa onu tasarlayan mühendisler Hexa, hakkında oldukça olumlu konuşuyor. Aracın bir gün son kullanıcıya erişmesini umduklarını ve ilerde uçan araçlarında ulaşımda büyük bir yer edineceğini düşündüklerini söyleyen mühendisler ürettikleri aracın ilerde pek çok alanda kendisine yer bulabileceğini söylüyorlar.  

Tek kişilik bir taşıma aracı olarak karşımıza çıkan araç 6 adet pervaneye sahip. İsmini de pervane sayısından alıyor. Her pervanenin kendine ait bir motora sahip olması aracın çok daha iyi manevralar yapmasına imkân tanıyor. Ayrıca aracın havada stabil bir şekilde durmasına ve kontrolünün daha kolay olmasına olanak sağlıyor.

Bu kadar çok pervanenin kullanılmasının güvenli açısından da oldukça yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Normalde 4 pervaneye sahip dronelar ve uçan araçlar pervanenin birinin arıza yapması neticesinde hızlıca dengelerini kaybedip düşüşe geçiyorlar. Ama Hexa pervanelerinin bir ya da ikisi bozulsa bile kalan pervaneleri ile dengesini bulup güvenli bir şekilde inebilir.

Ay Neden Kırmızı Olur? Sebebi Nedir? 2024 Ay Neden Kırmızı Olur? Sebebi Nedir? 2024

Aracın şasesinde ise karbon fiber gibi oldukça hafif ama dayanıklı malzemeler kullanılmış. Böylece araç havalanmak ve ivmelenmek için daha az güç harcıyor. Özellikle elektrikli araçlarda enerji sağlamanın bir sorun olduğu göz önünde bulundurulursa bu seçimin oldukça akıllı olduğunu söyleyebiliriz.

Hexa Nerelerde Kullanılacak

Uçan araçların sivil havacılıkta kullanılmasının önünde birçok engel ve aşılması gereken birçok güvelik zafiyeti bulunuyor. Bu nedenle Hexa ’nın uzun yıllar daha ulaşımda kullanılmayacağını ön görebiliriz. Ama yakın zamanda Hexa gibi uçan araçlar insanların kurtarılması, kargoların taşınması, keşif ve araştırmalar gibi birçok noktada kendine yer bulabilir.  

Editör: Şahsüver ÇITIR