Van, Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ili olup, Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'ne ev sahipliği yapan güzide bir ilimizdir. Tarihte çok önemli devletlere ve olaylara ev sahipliği yapmış olan bu ile yolunuz düşerse görmeden dönmeyeceğiniz yerler var. Onlar neler mi? Yazımızda sizin için Van'da gezilecek yerleri derledik. Tek yapmanız gereken okumaya devam etmek.

Van Gezilecek Yerler

Urartulardan Günümüze

Doğu'nun Paris'i olarak bilinen Van'da gezilecek yerler şu şekilde;

Van Kalesi

Van şehir merkezine beş kilometre uzaklıkta bulunan Van Kalesi'nin tarihi M.Ö. 800 yıllarına kadar uzanıyor. Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılan ve Van Kalesi olarak da bilinen kalede duvar ve kuleler, kaya mezarları, kerpiç ve taştan yapılmış askeri yapılar bulunuyor.

Hoşap Kalesi

Van'a bazen “kaleler şehri” de denir ve bu bağlamda ikinci durak Hoşap Kalesi'dir. Hoşap'ta Gürpınar ilçesi sınırlarında yer alan Hoşap Kalesi, Van Kalesi gibi Urartu döneminde inşa edilmiştir. Kalede bugün cami ve köy evlerinin kalıntılarının yanı sıra harem, seyir köşkü ve selamlık bulunmaktadır. Nispeten iyi korunmuş olup kentin simge yapıları arasında yer almaktadır.

Çavuştepe Kalesi

Van'ın üçüncü kalesi olan Çavuştepe Kalesi de Gürpınar ilçesinde bulunmaktadır. Diğer kaleler gibi Çavuştepe Kalesi de Urartular tarafından, bu durumda Kral II. Sarduri tarafından yaptırılmıştır. 1961-86 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Bu kale ahırları, tapınağı, saray binaları ve çivi yazılı kitabeleriyle sıra dışı bir tarihi yapı olarak öne çıkıyor.

Urartulardan Günümüze Van Gezi Rehberi

Yedi Kilise

Van'da bulunan bu alan “Yedi Kilise” olarak anılsa da aslında iki grup halinde beş Orta Çağ Ermeni kilisesi, bir jamatun (bazen cenazeler için kullanılan kilise evi), bir kütüphane ve bir çan kulesinden oluşuyor. En eskisi sekizinci yüzyılda, en yenisi ise on birinci yüzyılda inşa edilmiştir. Yukarı Bakraçlı köyü sınırları içerisinde yer alan Yedi Kilise, Erek Dağı'nın eteklerinde yer alıyor ve Varagavank Manastırı olarak da biliniyor.

Akdamar Kilisesi

Kanlı Ay Neden Olur? Sebepleri Neler? Kanlı Ay Neden Olur? Sebepleri Neler?

Akdamar Kilisesi, Van'dan gelen çeşitli fotoğraf ve kartpostallarda sıklıkla resmedilmektedir. Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası'nda bulunan kilise, saray kilisesi olarak inşa edilmiş, daha sonra manastıra dönüştürülmüştür. Akdamar Kilisesi'nin (Akdamar Anıt Müzesi), dış duvarlarında rölyefler, iç kısmında ise birçoğu Orta Asya Türk sanatının etkilerini taşıyan freskler bulunmaktadır.

Hüsrev Paşa Camii

Hüsrev Paşa Camii, Ortakapı'da yer alan bir külliye içerisinde yer almaktadır. Külliyede caminin yanı sıra medrese, türbe ve imaret de bulunmaktadır. Cami, 1567 yılında Van Valisi Köse Hüsrev Paşa tarafından ünlü mimar Mimar Sinan'a yaptırılmıştır.

Van gölü

Ünlü bir doğa harikası olan Van Gölü, 120 kilometre uzunluğunda ve 80 kilometre genişliğinde olup Türkiye'nin en büyük gölü, dünyanın ise en büyük tuzlu soda gölüdür. Yerel halk tarafından 'Van Denizi' olarak da anılan gölün doğal bir çıkışı veya girişi bulunmuyor, çevredeki dağlardan gelen küçük derelerle besleniyor. Bu meşhur göl Van'da mutlaka görülmesi gereken ilk yerlerden biridir.

Erçek Gölü

Van Gölü'nün biraz gölgesinde kalan Erçek Gölü, yöre halkı tarafından "Van Denizi'nin küçük kardeşi" olarak tanımlanıyor. Van Gölü'nün doğusunda yer alan set gölü olan Erçek Gölü, kuşlar için cennet gibi; onlarca kuş türüne yaşam alanı sağlayan doğal bir ortam sunuyor.

Muradiye Şelalesi

Muradiye ilçesi sınırında bulunan Muradiye Şelalesi, Van il merkezine 80 kilometre mesafededir. 50 metre yüksekliğindeki şelaleler oldukça güzeldir. Bölge ayrıca kamp yapmak için de idealdir.

Kanispi Şelalesi

Kanispi Şelalesi Van il merkezine 75 kilometre, Çatak ilçe merkezine ise 5 kilometre uzaklıktadır. Suları nisan ayı sonlarında akmaya başlar ve eylül ayı başlarında kurumaya başlar. Yaz aylarında Van'a yolunuz düşerse şelalenin yanındaki çiftlikte alabalıkların tadına bakabilirsiniz.

Editör: Şahsüver ÇITIR