Kısa bir süre önce, sanal özel ağlar (VPN'ler) işletmelerin ve belirli bir tür gizliliğe önem veren kişilerin özel alanıydı. Günümüzde, kullanımı için herhangi bir ağ bilgisi gerektirmeyen, uygun fiyatlarla şık uygulamalara sahip ticari VPN'lerden oluşan gelişen bir pazar var. O kadar seçenek arasında doğru olanı bulmak zordur ve bir VPN bulduğunuzda onu nasıl kullanacağınızı bilmek de önemlidiir. Bu yazımızda iyi bir VPN'i nasıl seçeceğinizi ve çevrimiçi gizliliğinizi geliştirmek için onu nasıl kullanacağınızı anlamanıza yardımcı olacağız.

Doğru Bir VPN Nasıl Seçilir?

VPN'leri test etmede ve incelemede birkaç temel ölçümü dikkate alınır. Birincisi, bir VPN hizmeti aynı anda en az beş cihazı bağlamanıza izin vermelidir. En iyi hizmetler artık bu gerekliliği kolayca aşıyor ve hatta bazıları artık eşzamanlı bağlantılara herhangi bir sınır getirmiyor. Diğer bir temel gereksinim, eğer bu teknolojilerden herhangi birini kullanmayı planlıyorsanız, bir VPN hizmetinin sunucularında BitTorrent veya P2P trafiğine izin vermesi gerektiğidir. Neredeyse tüm VPN'ler, en azından bazı sunucularında bunlara izin verir.

Puhu TV Neden Açılmıyor? 2024 Temmuz Puhu TV Neden Açılmıyor? 2024 Temmuz

VPN Kurma Adımları

İşte VPN kurmak için 6 adım;

1. Adım: Temel VPN bileşenlerini sıralayın

Başlamak için bir VPN istemcisine, bir VPN sunucusuna ve bir VPN yönlendiricisine ihtiyacınız olacak. İndirilebilir istemci sizi dünyanın her yerindeki sunuculara bağlar. Tüm ağ trafiğini güvence altına almak ve şifrelemek için ayrıca bir VPN yönlendiriciye ihtiyacınız olacaktır. Çoğu yönlendirici yerleşik VPN istemcileriyle birlikte gelir.

2. Adım: Cihazları hazırlayın

Bazen VPN istemcileri diğer istemcilerle çakışabilir veya düzgün çalışmayabilir. İleride sorun yaşamamak için bir VPN kurmadan önce ağ sisteminizi hazırlamak iyi bir fikirdir. İlk adım olarak VPN istemcilerinin birlikte iyi çalışabilmesi gerekir, ancak diğer istemciler de sorunların kaynağı olabilir, bu nedenle onları kaldırmak en iyisidir. Bu aynı zamanda ağ yapılandırmasını düşünmek için de iyi bir zamandır. Çevrimiçi kaynaklara Wi-Fi, 4G modemler ve kablolu bağlantılar gibi çeşitli yollarla erişilebilecek bir VPN kurmayı planlıyorsanız, VPN istemcisini yapılandırmaya daha fazla zaman harcamanız gerekebilir. Kullanılmayan cihazların fişini çekerek ağları basitleştirmek size yardımcı olabilir.

3. Adım: VPN istemcilerini indirin ve yükleyin

VPN'nizi çalışır hale getirmenin en basit yolu, istemcileri VPN sağlayıcınızdan yüklemektir. Ancak Windows, iOS, Android gibi ihtiyacınız olan her platform için yazılım sunmayabilirler. Yapmasalar bile, önce sunduklarını yüklemek ve ardından VPN hesabınızın doğru şekilde çalıştığını doğrulamak daha iyidir. VPN sağlayıcınızın web sitesinde "indirilenler" sayfasını arayın. Kurduğunuz ilk istemci hemen çalışıyorsa, diğer platformlara yönelik istemciler hakkında VPN sağlayıcısıyla iletişime geçebilirsiniz. Hiçbir şekilde giriş yapamıyorsanız bu bilgiyi VPN sağlayıcının destek ekibine iletebilirsiniz.

4. Adım: Bir kurulum eğitimi bulun

Herhangi bir nedenle VPN sağlayıcınız cihazlarınız için yazılım sunmuyorsa manuel kurulumla ilgili kılavuzlar için sağlayıcının web sitesine bakın.

5. Adım: VPN'de oturum açın

VPN istemci uygulamalarını yükledikten sonra oturum açma bilgilerini girme zamanı geldi. Genel olarak kullanıcı adı ve şifre, VPN sağlayıcısına kaydolduğunuzda kullandığınız bilgiler olacaktır, ancak bazı şirketler sizden VPN istemcisinin kendisi için ayrı bir oturum açma adı oluşturmanızı ister. Oturum açtıktan sonra VPN uygulaması genellikle geçerli konumunuza en yakın sunucuya bağlanır.

6. Adım: VPN protokollerini seçin

VPN protokolleri, bilgisayarınız ile VPN sunucusu arasında verilerin nasıl yönlendirileceğine karar verir. Bazı protokoller hızı artırmaya yardımcı olurken diğerleri veri gizliliğini ve güvenliğini artırmaya yardımcı olur. Ve işte hepsi oldu.

Editör: Şahsüver ÇITIR