Windows 11 ekran görüntüsü alma konusunda durumu basitleştiriyor. İşletim sistemine yapılan son güncellemeler, ekran görüntülerini daha kolay almanıza, ekran etkinliğinizin videosunu kaydetmenize ve görüntüler üzerinde optik karakter tanıma (OCR) çalıştırmanıza olanak tanıyan şık yeni araçlar ekledi. İşte Windows 11'de ekran görüntüsü almanın dört yolu.

PrtScn'ye (Ekranı Yazdır Tuşu) Basın ve Yapıştırın

Print Screen tuşuna (PrtScn) bastığınızda tüm ekranın görüntüsü panoya kopyalanır. Daha sonra görüntüyü Microsoft Paint, Paint 3D veya Adobe Photoshop gibi onu kabul edecek bir uygulamaya yapıştırmanız gerekir. Windows 11'de, görüntü dosyaları her zaman dikdörtgen olduğundan, yuvarlak köşeler kare köşelere genişletildiği için sonuç biraz tuhaf olabilir. Windows güncellemesinin Print Screen tuşunun davranışını değiştirdiğini unutmayın: Artık varsayılan olarak Ekran Alıntısı Aracı'nı açıyor. Yukarıda açıklanan özelliğe geri dönmek için Ayarlar > Erişilebilirlik > Klavye'ye gidin ve "Ekran yakalamayı açmak için Yazdırma ekranı tuşunu kullanın" ayarını kapatın.

PrtScn'yi OneDrive'a Otomatik Olarak Kaydetmek İçin Ayarlayın

Print Screen (PrtSc) tuşunu kullanarak, ekran görüntünüzden OneDrive'a kaydedilen bir görüntü dosyasını otomatik olarak da oluşturabilirsiniz . Bu yöntemi standart PrtScn seçeneğinden ayrı olarak ekledik çünkü sonuç çok farklı ve size bir uygulamayı açma, panodan yapıştırma ve bir görüntü dosyasını kaydetme gibi ekstra adımlardan tasarruf sağlıyor. Bu yöntemi kullanmak için görev çubuğunun sağ tarafındaki OneDrive'ın bulut simgesinin üstünde sağa tıklayın. Ayarlar'ı ve ardından iletişim kutusunun Yedekleme sekmesini seçin ve 'Yakaladığım Ekran Görüntülerini OneDrive'a Kaydet' seçeneğini işaretleyin. Artık bir resim uygulamasını açmanıza veya panodan yapıştırmanıza gerek yok. Bunun yerine, OneDrive/ kullanıcı adı /Resimler/Ekran görüntüleri klasöründe otomatik olarak PNG formatında bir görüntü dosyası oluşturulur . Dosya adı geçerli tarih ve saati kullanır.

Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024 Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024

Windows Tuşu-PrtScn'ye Basın

PrtScn tuşunu kullanmanın başka bir yolu daha var: Windows Tuşu-PrtScn klavye kısayolunu kullanmak. Ekran görüntüleri almak ve bunları otomatik olarak OneDrive dışında bir yere kaydetmek istiyorsanız bu seçeneği kullanın. Bu yöntem ekranın kısa süreliğine kararmasına neden olur ve varsayılan olarak Resimler > Ekran Görüntüleri klasörüne bir PNG dosyası yerleştirir. Ayrıca panoya da kopyalanacağı için bu yöntemi kullandıktan sonra resmi herhangi bir yere yapıştırabilirsiniz.

Ekran Alıntısı Aracını Kullanın

Windows 11, Windows 10'un harika Alıntı ve Taslak aracının tüm işlevlerini alıp daha yeni Ekran Alıntısı Aracına aktararak, Windows'ta ekran görüntüsünün nasıl alınacağına ilişkin önceki kafa karışıklığını ortadan kaldırdı. Ekran Alıntısı Aracına ulaşmanın en kolay yolu Windows Key-Shift-S tuşuna basmaktır. Bu klavye kısayolu size dikdörtgen ekran alıntısı, serbest seçim, pencere veya tam ekran yakalamayı kullanarak ekran görüntüsü alma seçeneği sunar. Windows Key-Shift-S tuşlarına bastıktan sonra fikrinizi değiştirirseniz ve ekran görüntüsü almak istemezseniz, geri dönmek için Esc tuşunu kullanın.

Editör: Şahsüver ÇITIR