Garten of Banban 8 Steam Sayfası (Bedava Al) 2024 Garten of Banban 8 Steam Sayfası (Bedava Al) 2024

Bu proje sayesinde, milletvekillerinin mecliste yaptığı konuşmaları yapay zeka algılayarak yazıya dökecek bir sistem geliştiriliyor.

Her bir Meclis oturumu ve yapılan konuşmalar resmi kayıtlara geçirilir. Bu kayıtları tutan kişiler genellikle stenograflardır. Ancak, yakın gelecekte bu stenografların çalışmalarına yapay zeka da destek verecek. TBMM ve TÜBİTAK'ın işbirliği ile yürütülen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi devreye girdiğinde, yapay zeka, konuşmacıları tanıyacak ve sözlerini yazılı metin haline getirecek.

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, birimlerinde toplam 99 stenografın görev yaptığını belirtiyor. Meclis'in 27. döneminde 1073 toplantı gerçekleştirdiklerini ve toplamda 312 bin 402 sayfa tutanak oluşturulduğunu açıklıyor. Bu tutanakların hazırlanması için toplamda 8 bin 974 saat 44 dakika harcandı.

Tutanak Bilgi Sistemi Projesi, yaklaşık 1.5 yıldır devam eden bir çalışmanın ürünüdür. Çevik, bu projeyi şu sözlerle açıklıyor: "Tutanak Bilgi Sistemi'nde, konuşmacı konuştuktan sonra stenograflarımız artık uzman stenograf gibi çalışacak, yazıya dökülmüş metni kontrol edecek. Bizdeki kontroller her zaman çok fazladır. Sonra bilgisayar üzerinden uzmanımız kontrol edecek, sonra başkan yardımcımız. Birleştirme işlemini artık memurumuz yapmayacak. O, ortak kelimeyi bulup birleştirecek. Bu sistem, Tutanak Bilgi Sistemi Projesi. Buradaki yapay zekâ konuşmayı yazıya dökecek ve konuşmacıyı tanıyacak. Bir vekilimiz çıkıp konuştuğunda onun ismini açacak, sesini tanıyacak, konuşmasını da devamında yazacak. Diğer yaptığımız bütün işleri de bu sistemle gerçekleştireceğiz inşallah."

Ancak, yapay zekanın tartışmaları algılamada yetersiz olduğunu belirten Çevik, bu noktada hâlâ insan stenograflara ihtiyaç duyulacağını ifade ediyor. Stenograflar, özel klavyeler kullanarak konuşmaları gerçek zamanlı olarak yazıya dökerler.