Warren Buffet, yatırıma değer verme konusundaki sarsılmaz bağlılığı ve yatırım yaptığı sektörlere ilişkin derin anlayışı sayesinde yıllar içinde benzersiz bir itibar kazandı. Asayiş Haber ekibi olarak bu yazımızda Warren Buffett'in yatırım yolculuğuna, yatırım stratejisine mercek tutuyoruz.

Warren Buffett Yatırımcılığa Nasıl Başladı?

Warren Buffett'ın finans ve yatırıma olan ilgisi genç yaşta başladı. İlk hissesini 11 yaşındayken satın aldı - Cities Service Preferred Stock, sonunda bunu %4,6 kazançla sattı ve 14 yaşına geldiğinde yatırım yapmak için 1.000 dolar biriktirmişti. Nebraska Üniversitesi'nde ve Pensilvanya Üniversitesi'nin Wharton Okulu'nda ekonomi ve finans okuduktan sonra Columbia Üniversitesi'nde eğitimine devam etti ve burada Benjamin Graham'ın değer yatırımı felsefesiyle tanıştı. Bunun yatırım yaklaşımı üzerinde önemli bir etkisi ve tüm zamanların en büyük yatırımcılarından biri olarak itibarını güçlendirmesinin temeli oldu.

Warren Buffett

Yatırımının babası olarak kabul edilen Graham, Buffett'ın da katıldığı bir güvenlik analizi dersi verdi. Graham'ın yaklaşımından etkilenen Buffett, mezun olduktan sonra Graham'ın şirketi Graham-Newman'da çalışmaya başladı ve bu birliktelik birkaç yıl sürdü. Bu süre zarfında Buffet, değer yatırımı konusundaki becerilerini geliştirdi ve kariyerinin geri kalanında yatırımlarına yön verecek ilkelere ilişkin derin bir bilgi birikimi geliştirdi.

Warren Buffett'ın Yatırım Stratejisi Neydi?

Warren Buffett'ın yatırım stratejisi onlarca yıldır nispeten tutarlı kaldı ve yatırımın gerektirdiği ilkeye odaklandı. Bu yaklaşım, güçlü büyüme potansiyeline sahip, değeri düşük şirketleri bulmayı ve onlara uzun vadede yatırım yapmayı içeriyordu.

Buffett Bir Hisse Senedinde Ne Arar?

Buffett'ın bir hisse senedine yatırım yapmadan önce çeşitli özellikleri içeren bir kontrol listesi vardır. Birçoğumuz bir hisse senedi düştüğünde veya belirli bir şirket haberine göre satın alarak aceleci davranırken, Buffet hep doğru zamanı kolluyor. Buffet'in yatırım yapmadan önce bir şirkette aradığı özellikler şöyle:

1. Şirket Para Kazanıyor mu?

Buffet'in ilk baktığı şey, şirketin mali durumu. Warren Buffett'ın yatırım portföyünü incelediğinizde, gelir öncesi büyüme hisseleri bulamazsınız. Buffett, uzun bir başarı geçmişine ve güçlü bir Özsermaye Getirisine sahip, kâr ettirecek şiirketleri seçiyor.

İş Yatırım'dan Şaşırtan Türk Traktör Revizyonu Hedef Fiyat 1.120 TL'ye Yükseltildi! İş Yatırım'dan Şaşırtan Türk Traktör Revizyonu Hedef Fiyat 1.120 TL'ye Yükseltildi!

2. İyi Kar Marjı Var mı?

Warren Buffett yatırım yaparak para kazanmanın yanı sıra şirketin iyi bir kâr elde edip etmediğini de sorguluyor. Kâr marjları bir şirketin sürdürülebilir kârlılığını belirlemede önemli bir ölçümdür. Buffett kar marjlarına bakarken hisse senedinin geçmişine bakıyor.

3. Şirketi Tanıyor mu?

Warren Buffett yatırım tarzının çok önemli bir parçası şirketi ve sektörü tanımaktır. Anlamadığınız şeylere yatırım yapmak hatalara yol açabilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR