Türkiye'nin dört bir yanında, doğanın muhteşem eserleri olan kanyonlar bulunuyor. Bu kanyonlar, nehirlerin ve suyun yüzyıllarca aşındırmasıyla oluşmuş doğa harikalarıdır. Dar ve derin yapılarıyla zaman zaman ürkütücü görünebilseler de, eşsiz görsel şölenler sunarlar. Bu haberle, Türkiye'nin en çok ziyaretçi çeken 10 büyüleyici kanyonunu sizlere tanıtıyoruz.

Aşınma ve erozyonun doğal sonucu olan bu derin vadiler, hem görsel şöleni hem de doğayla bütünleşme deneyimini bir arada sunuyorlar. Sakin ve berrak suları, dik kayalık duvarları ve yeşil bitki örtüsüyle, ziyaretçilerini büyüleyen bu kanyonları sizler için derledik.

Ruhunuzu Ferahlatacak 10 Kanyon!

Şahinkaya Kanyonu - Samsun

Kızılırmak üzerindeki Altınkaya Baraj Göleti'nde yer alan Şahinkaya Kanyonu, 1500 metre uzunluğuyla göz kamaştırıyor. Turkuaz rengindeki sularıyla muhteşem bir doğa manzarası sunan kanyon, Vezirköprü'ye sadece 13 km uzaklıkta bulunuyor.

Köprülü Kanyon Milli Parkı - Antalya

Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon, Köprüçay'ın 14 km boyunca uzanan etkileyici dar vadisidir. 100 metreyi aşan duvar yükseklikleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan kanyon, rafting, kano ve kanyoning gibi aktiviteler için de ideal bir alan.

10 Kanyon!

Arapapıştı Kanyonu - Aydın

380 metre yüksekliği ve 6 km uzunluğuyla Aydın'ın göz kamaştıran doğal güzelliklerinden biri olan Arapapıştı Kanyonu, antik dönemden kalma şehir kalıntılarıyla tarih ve doğanın bütünleştiği nadir yerlerden biri.

İncesu Kanyonu - Çorum

Tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu, 12,5 km uzunluğa ve 40-60 metre genişliğe sahip. Rafting ve doğa yürüyüşleri için uygun özellikleri barındıran kanyon, doğaseverlerin gözdesi.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı - Isparta

Sütçüler'deki Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, hem tarihi Kral Yolu'nu hem de Bizans dönemine ait ibadet yerleri ve yazıtlarıyla öne çıkıyor. 600 hektarlık alana yayılan park, doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor.

Çatak Kanyonu - Kastamonu

Kastamonu'nun önemli turizm değerlerinden Çatak Kanyonu, 900 metre yükseklikteki gözetleme noktasından kilometrelerce uzanan manzarasıyla göz dolduruyor. 6 km araçla, 1 km yürüyüşle ulaşılabilen kanyon, eşsiz bir doğa deneyimi sunuyor.

Pembe Yunus Gerçek Mi? Nerede Yaşıyor? Pembe Yunus Gerçek Mi? Nerede Yaşıyor?

Ihlara Vadisi – Aksaray

Dünyanın en büyük kanyonlarından biri olan Ihlara Vadisi, tarihi kilise ve şapelleriyle, kültür ve tarih meraklılarını da cezbediyor. 18 km uzunluğunda ve 150 metre derinliğindeki vadi, Melendiz Nehri'nin beslediği canlı ekosistemiyle göz kamaştırıyor.

Sapadere Kanyonu - Antalya

Alanya'nın yazın kavurucu sıcağından kaçış noktası olan Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğuyla ve 400 metre yüksekliğiyle heybetiyle dikkat çekiyor. Yürüyüş yolları ve mesire alanlarıyla ziyaretçilere konfor sunan kanyon, serinleme imkanı da tanıyor.

Kapıkaya Kanyonu - Adana

Adana'ya 72 km, Karaisalı'ya 5 km uzaklıkta yer alan Kapıkaya Kanyonu, 200 metre yüksekliğiyle doğa yürüyüşü ve fotoğraf tutkunlarının gözdesi. 7,250 metre uzunluğundaki güzergahıyla soluğunuzu kesecek bir deneyim sunuyor.

Zinav Gölü - Tokat

Tokat'ın Reşadiye ilçesindeki Zinav Gölü, bölgenin en önemli doğal güzelliklerinden biri. Tatlı suları ve zengin kuş popülasyonuyla ön plana çıkan göl, Orman Bakanlığı tarafından "Doğal Hayatı Koruma Sahası" ilan edilmiş durumda.

Zinav Gölü'nün yanı sıra bölgedeki Zinav Kanyonu, İnkaya Mağarası, Sülüklü Göl ve Zinav Yaylası da ziyaretçilere eşsiz doğa deneyimleri sunuyor. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bölge, tam bir yaz cenneti.

Türkiye'nin dört bir yanında yüzyılların eseri olan bu etkileyici kanyonlar, yazın kavurucu sıcağından kaçış ve doğayla bütünleşme fırsatı sunuyor. Ruhunuzu ve bedeninizi yenilemeye hazır mısınız?

Editör: Şahsüver ÇITIR