RTX 40 serisinin tanıtılmasının üzerinden 2 yıl geçmişken Nvidia şimdide RTX 50 ekran kartlarını tanıtmaya hazırlanıyor. 2024 yılının sonlarına doğru yapılacağı düşünülen tanıtımda RTX 50 serisinden RTX 5090 ve RTX 5080 isimli üst seviye kartların öncelikle gösterileceği ve piyasaya sürüleceği söyleniyor.

Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024 Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024

Bu Kartlarla Oyun Oynamak Çok İyi Hissettirecek

Yeni Nesil Ekran Kartları Hakkında Bilgiler

Yeni tanıtılacak olan kartlarla ilgili henüz net bilgiler yok ama bu kartların tanıtılacağı tarih az çok belli olduktan sonra gözler AMD cephesine çevrildi. Çünkü marka genelde rakibinin gerisinde kalmamak adına en az rakibi kadar gelişmiş kartlarını öne sürer ya da bunlarla ilgili bilgiler verirdi. Ama bu defa AMD markasının rakibini izlemeyi tercih ettiğini görüyoruz.

RTX 50 serisine geri dönecek olursak yeni kartlarda markanın bir tasarım değişikliğine gitmeden aynen devam edeceğine dair gelen söylentiler mevcut. Ama bu yeni tasarımda AD102 yerine Blackwell mimarisi ile birlikte GB202 GPU’su kullanılacağı söyleniyor. 384 bitlik veri yollarının bulunacağı bu modelde henüz Cuda çekirdeklerinin sayısı ile ilgili net bir veri bulunmuyor. Ama eski modellerle kıyaslarsak çekirdek sayısının 24. 000’in üzerine çıkabileceğini söyleyebiliriz.

Bu yeni modelde bellek kapasitesinin 24 GB civarında olması bekleniyor. Kartın bant genişliğinin yüksek olması içinse GDDR7 VRAM gibi teknolojilerden yararlanılacağı düşünülüyor. Kart, daha tanıtılmadan teknoloji uzmanlarının ilgisini çekmeyi başardı diyebiliriz. Çünkü söylentiler doğruysa Nvidia oldukça başarılı bir ürün çıkaracağa benziyor.

Tabi ülkemiz tarafından bakacak olursak birçok oyuncunun bu yeni kartlara erişimi olamayacak. Çünkü halihazırda ülkemizde satılan RTX 4090 ve RTX 4080 kartların fiyatları malum. Bu yeni gelecek kartların fiyatları çok daha yüksek olacaktır. Ama oyun dünyası açısından bakacak olursak bu kartları zorlayacak oyunlar, oyunculara adeta bir görsel sunacak ve onların bambaşka deneyimler yaşamasına imkân verecektir. Ayrıca yapay zekâ ile görseller üreten ve mimari çizimler yapan kişilerinde işleri oldukça kolaylaşacaktır.

Editör: Şahsüver ÇITIR