UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 2024/25 sezonu yeni bir format izleyecek. Neyin değişeceğini, neyin aynı kalacağını, bunun taraftarlar için ne anlama geldiğini ve bunun UEFA'nın diğer kulüp müsabakalarını nasıl etkileyeceğini yazımızda açıklıyoruz.

Şampiyonlar Ligi Formatı 2024/25'ten İtibaren Nasıl Değişecek?

Mevcut Şampiyonlar Ligi grup aşamasında dörderli sekiz gruba ayrılan 32 katılımcı yer alıyor. 2024/25 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi ligi aşamasına (eski grup aşaması) 36 kulüp katılacak ve dört takıma daha Avrupa'nın en iyi kulüplerine karşı rekabet etme fırsatı verilecek. Bu 36 kulüp, herkesin birlikte sıralandığı tek bir lig müsabakasına katılacak.

Yeni formata göre takımlar yeni lig aşamasında (eski grup aşaması) sekiz maç oynayacak. Artık üç rakiple iki kez oynamayacaklar, bunun yerine sekiz farklı takıma karşı fikstürle karşılaşacaklar ve bu maçların yarısını kendi sahalarında, diğer yarısını da deplasmanda oynayacaklar. Sekiz farklı rakibi belirlemek için takımlar başlangıçta dört torbaya yerleştirilecek. Daha sonra her takım, torbaların her birinden iki rakiple oynayacak ve her torbadan bir takımla kendi evinde ve bir takımla da dplasmanda maç oynayacak.

Galatasaray'dan Büyük Transfer! Elias Jelert 5 Yıllık İmza Attı Galatasaray'dan Büyük Transfer! Elias Jelert 5 Yıllık İmza Attı

Avrupa Ligi Ve Avrupa Konferans Ligi Formatları Da 2024/25'ten İtibaren Değişecek Mi?

Evet. Benzer format değişiklikleri UEFA Avrupa Ligi 2024/25 itibarıyla UEFA Konferans Ligi olarak anılacak olan UEFA Avrupa Konferans Ligi için de geçerli olacak.

Yeni Şampiyonlar Ligi Formatı Taraftarlara Nasıl Fayda Sağlayacak?

Yeni lig formatı, her müsabakaya daha fazla Avrupa takımını dahil edecek ve taraftarların yalnızca daha fazla Avrupa maçını izlemesine değil, aynı zamanda bu maçların müsabakanın daha erken safhalarında gerçekleştiğini de görmesine olanak tanıyacak.

Yeni format, tüm takımlar arasında daha iyi bir rekabet dengesi sağlayacak ve her takımın lig aşaması boyunca benzer rekabet seviyesindeki rakiplerle oynamasına olanak tanıyacak.

Her maç önemli olacak. Yeni lig formatı, herhangi bir sonucun, son maç günü de dahil olmak üzere, bir takımın konumunu önemli ölçüde değiştirme potansiyeline sahip olmasını sağlayacak. Lig aşamasının son maçını kazanmak veya kaybetmek, bir takımın otomatik olarak son 16'ya kalması, play-off'lara girmesi veya turnuvadan tamamen elenmesine etki edecek.

Editör: Şahsüver ÇITIR