Pirince isim yazmanın yanı sıra birçok hediyelik eşya da üreten Samangül, son yıllarda farklı bir alana yöneldi. Atık içki, sirke, gazoz gibi cam şişeleri toplatan Samangül, bu eserlere ören yerlerinin figürlerini yerleştirerek, şişe rölyef haline getirerek satışa sundu. 

Bu yazımızda Samangül’ün nasıl başladığı, nasıl üretim yaptığı ve nasıl pazarladığı konularına değineceğiz. Ayrıca şişe rölyeflerin nasıl yapılıp nasıl boyandığına da göz atacağız. İşte atık şişeleri sanat eserine dönüştüren adamın hikayesi:

Nasıl Başladı?

Samangül, atık şişeleri ekonomiye kazandırmak için sanat eserine dönüştürme kararı aldığını söylüyor. Bu fikrin kendisine nasıl geldiğini ise şöyle anlatıyor: “Bir gün bir arkadaşımla sohbet ederken bana atık şişelerden bahsetti. Bana bu şişelerin çöpe atıldığını ve bunların değerlendirilebileceğini söyledi. Ben de merak ettim ve araştırmaya başladım. İnternetten şişe rölyefleri ile ilgili bilgiler buldum ve çok beğendim. Bu işin hem çevreye hem de ekonomiye katkısı olduğunu düşündüm. Ben de bu işe girmeye karar verdim.”

Nasıl Üretim Yapıyor?

Samangül, atık şişeleri toplamak için çevresindeki insanlara cüzi bir para veriyor. Şişe başına 1 TL gibi bir ücret ödediğini belirtiyor. Şişeler atölyeye geldikten sonra ise şu işlemlerden geçiyor:

- Şişeler önce steril hale getiriliyor.
- Şişelere gerekli işlemi yaptıktan sonra ören yerlerinin rölyeflerini çalışarak, sanat eserine dönüştürülüyor.
- Şişeler kaplanıyor ve pişiriliyor.
- Şişeler su bazlı boyalarla boyanıyor.

Samangül, bu işlemlerin biraz meşakkatli olduğunu ama sonucun çok güzel olduğunu ifade ediyor.

Ether Fi Coin Yorumları Nelerdir? 2024 Ether Fi Coin Yorumları Nelerdir? 2024

Nasıl Pazarlıyor?

Samangül, şişe rölyeflerini hem iç piyasada hem de yurt dışında satıyor. Yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken şişe rölyefler iç piyasada 50 TL’den, Avrupa’da ise 50 eurodan alıcı buluyor. Samangül, “1 TL’ye toplattığım şişeler sanat eserine dönüştükten sonra yurt dışında 50 euroya satılıyor. Türkiye’de ise sanat esrine dönüştürdüğümüz şişeyi 50 TL’ye satıyoruz. Benden 50 TL’ye şişeleri alanlar da yurt dışında bu şişeleri 50 euroya satıyor” diyor.