ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye ile ABD arasında son nesil F-16 savaş uçaklarının satışına ilişkin süreçte önemli bir ilerleme kaydedildiğini duyurdu. Flake, Türkiye'nin F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması ve mevcut filosunu modernize etmesinin, ABD'nin ulusal güvenliği ve NATO’nun işbirliği açısından önemli olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı İller Arası Tayin 2024 Yer Değiştirme Listesi Sonuçları Sağlık Bakanlığı İller Arası Tayin 2024 Yer Değiştirme Listesi Sonuçları

Türkiye için F-16 Blok 70 Uçaklarının Önemi

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Siyasi ve Askeri İlişkiler departmanından yapılan açıklamada, bu satışın Türkiye'nin sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara sunulan ileri teknolojiye erişimi açısından bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Departman, "Bu satış, ABD’nin Türkiye ile olan güvenlik ortaklığına olan sarsılmaz bağlılığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Abd'den Flaş Açıklama Türkiye'ye F 16 Satışında Büyük Adım!

F-16 Satın Alım Süreci ve Geopolitik Etkileri

ABD, Ocak ayında Türkiye'ye F-16 jetlerinin satılmasına onay vermiş, bu karar 23 milyar dolarlık bir anlaşmayı işaret etmişti. Türkiye’nin NATO içindeki stratejik konumu ve İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından bu karar alındı. Türkiye, 40 adet yeni F-16 alacak ve mevcut 79 uçağını modernize edecek.

Abd'den Flaş Açıklama

Aynı dönemde Yunanistan'a da 8,6 milyar dolar değerinde 40 adet F-35 savaş uçağının satılmasına karar verildi. Bu gelişmeler, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından, Türkiye ve Yunanistan arasındaki askeri dengeler üzerinde önemli etkiler yaratacak gibi görünüyor. Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle F-35 programından çıkarılması, bölgesel güvenlik politikaları açısından yeni bir sayfa açmıştı.

Bu olaylar, Türkiye'nin savunma kapasitesini güçlendirme ve bölgesel güvenlikte daha aktif bir rol almasının yanı sıra, ABD ile olan müttefiklik ilişkilerini de pekiştirme yönünde adımlar olarak değerlendirilmektedir.

Editör: Şahsüver ÇITIR