Coğrafi işaret, belirli bir coğrafi kökene sahip olan ve bu kökenden kaynaklanan niteliklere veya itibara sahip olan ürünlerde kullanılan bir işarettir. Türkiye'de bu işarete sahip zenginlikler, keşfedilmeye değer özel lezzetler var. AB tarafından coğrafi işaretle tescillenen Türkiye'nin bu leziz ürünlerinden yedisini şimdi sizlere sunuyoruz.

Aydın İnciri

Listemizin ilk sırasında Aydın inciri yer alıyor. Tadı balı andıran incir, hem Türkiye'de hem de dünyada incir üretiminin önemli merkezlerinden olan Aydın'da yetişiyor.

Dacia Jogger Hybrid Bekleyenleriyle Buluştu! Dacia Jogger Hybrid Bekleyenleriyle Buluştu!

Gaziantep Baklavası

Gaziantep Baklavası

Geleneksel Türk tatlılarının en özelleri arasında yer alan Antep baklavası, AB tescilli bir Türk ürünüdür. Gaziantep'te baklava yapımı usta-çırak ilişkisiyle nesilden nesile aktarılıyor. Gaziantep baklavası, malzemesinin kalitesi, yapılışı ve lezzetiyle diğer tatlılardan ayrılıyor. Kırk ila kırk beş kat arası kağıt inceliğinde yufkalardan yapılan yufkanın içerisinde antep fıstığı, tereyağı ve şerbet bulunuyor. Bu yufka daha sonra meşe odunuyla yakılan fırınlarda altın sarısı oluncaya kadar pişiriliyor ve pişen ürünün üzerine şerbet dökülüyor.

Malatya Kayısısı

Malatya Kayısısı

Malatya'nın en meşhur yöresel ürünü kayısıdır. Tarihi kaynaklara göre kayısı ilk kez Çin'de ve Orta Asya'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye'de kayısının anavatanı Malatya olarak kabul edilmekte olup, Malatya kayısısı kendine özgü tadı, aroması ve kalitesi nedeniyle AB tescilli bir Türk ürünüdür. Kışları uzun, soğuk, yazları sıcak geçen kayısı ağaçlarının Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Çataloğlu, Soğancı, Çöloğlu ve Hasanbey gibi pek çok çeşidi bulunuyor. Hepsi tatlı olmasına rağmen bu kayısıların şekilleri farklıdır: Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Çataloğlu oval, Soğancı ve Çöloğlu yuvarlak, Hasanbey kayısıları ise kalp şeklindedir.

Milas Zeytinyağı

Milas zeytinyağı, Türkiye'de coğrafi işaret tescili alan en önemli ürünlerden biri. Milas zeytinyağı, ilçe sınırları içerisinde yetişen Memecik zeytin ağaçlarından toplanan erken hasat zeytinlerinden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmektedir. Yoğun aromasıyla öne çıkan, polifenol ve oleik asit açısından zengin olan Milas zeytinyağı, damakta hafif bir yanma hissi bırakmasıyla da biliniyor.

Aydın Kestanesi

Türkiye'de sokaklarda satılan mis kokulu kavrulmuş kestanelerin çoğu Aydın'dan geliyor. AB tescilli bu ürün, boyutu ve parlak görünümünün yanı sıra kolay soyulan kabuğu ve yumuşak dolgun kısmıyla de öne çıkıyor. Büyük Menderes Nehri'nin suladığı yaylalarda ılıman bir iklimde yetişen Aydın kestanesi, lezzeti ve kalitesiyle Türkiye için mükemmel bir değer.

Taşköprü Sarımsağı

Sarımsağın Türkiye'deki ana adresi Kastamonu Taşköprü'dür. Soğanla akraba olan bu sebze, yemeğe lezzet katar ve sağlık üzerinde iyileştirici özellikleriyle bilinen zengin bir besin içeriğine sahiptir.

Bayramiç Nektarini

Bu hoş kokulu meyve, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yetişen küçük bir nektarin çeşididir. Küçük boyutu, tadı ve açık yeşilden pembeye kadar değişen rengiyle öne çıkan Bayramiç nektarini başka topraklarda yetiştirilemez. Kaz Dağları'nın yamaçlarında erkenci, orta ve geç olgunlaşan olmak üzere üç dönemde yetiştirilen bu meyvenin kuraklığa dayanıklı olduğu biliniyor ve hasadı haziran ayında başlayıp eylül ayında bitiyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR