Bu eleştirilerin temelinde, Kılıçdaroğlu'nun sermaye getirme açıklaması yer almaktadır. Erdoğan ayrıca Kılıçdaroğlu'nu "emperyalizmin Truva atı" olarak da tanımladı.

İkinci olarak, Erdoğan konuşmasında DEVA Genel Başkanı Ali Babacan'a da yüklenerek onu eleştirdi. Erdoğan, Babacan'ın eski bir AK Parti'li olduğunu ve IMF ile yapılan görüşmelere katıldığını hatırlatarak, Türkiye'nin ekonomik yönetiminde kendisinin yetkin olduğunu vurguladı. Erdoğan ayrıca, Babacan'ın şimdiki konumuna işaret ederek, onun "atıyor ve tutuyor" olduğunu belirtti.

Son olarak, Erdoğan konuşmasında Türkiye'nin ekonomik durumuna ve IMF ile olan ilişkisine de değindi. Erdoğan, Türkiye'nin IMF ile yürüdüğü dönemde bazı sorunlar yaşadığını ancak 2013 yılına kadar bütün ödemeleri bitirip yolları ayırdıklarını ifade etti. Erdoğan ayrıca, Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti'nin IMF'den borç alınması gerektiği yönünde görüşlerinin olduğunu ancak kendilerinin bu öneriyi kabul etmediklerini ve Türkiye'nin yoluna devam ettiğini söyledi. Son olarak, Erdoğan Türkiye'nin başarısına işaret ederek, Merkez Bankası rezervinin 27.5 milyar dolardan şu anda 3 haneli rakamlara çıktığını belirtti.