Demirtaş'a göre, seçimlerde yapılan hilelerin en büyük noktası, ıslak imzalı sayım tutanağıdır. Bu tutanakta, sandık başkanı ve sandık kurulunun siyasi parti temsilcilerinin birlikte imzası yer alır ve bu tutanak üzerinden oy sayımı yapılır. Ancak sandık kuruluna üye yazılanların hepsi gerçekte AKP-MHP taraftarı ise, sandık başkanı dahil tüm sandık kurulu iktidar yanlılarından oluşur. Böylece, muhalif partilerin temsilcilerinin itiraz etmediği hileli tutanaklar, sisteme kaydedilir ve YSK verileri ile uyumlu görünür.

HİLELERİN NASIL YAPILDIĞI

Demirtaş, seçim hilelerinin nasıl yapıldığını şu şekilde açıkladı: "Oylar sayılırken gözlemci de yoksa sayım tutanağını istedikleri gibi düzenleyip altına da Yeşil Sol Parti, CHP, İYİ Parti adına imza atarlar, itiraz etmezler ve bir örneğini muhalefet partilerinin ilçe binasına teslim ederler. Muhalif partiler de kendilerine gelen bu tutanağa güvendikleri için itiraz etmezler, sisteme kaydederler. Böylece YSK verileri ile ıslak imzalı tutanaklar uyumlu görünür, hilenin nerede olduğu bir türlü bulunamaz."

Birecik Belediye Baskani Neden İstifa Etti? Birecik Belediye Baskani Neden İstifa Etti?

ÖNLEMLER NELER OLACAK?

Demirtaş, seçimlerde hilelerin önlenmesi için alınması gereken önlemleri de sıraladı. Bunlar; sandık görevlilerini belirleyen ilçe yönetimlerinin tanımadığı hiç kimseye yetki vermemesi, her sandıkta resmi sandık görevlisi dışında en az iki gözlemcinin görevlendirilmesi, herkesin sayım saatinde sandığın başına dönmesi, sayımı izlemesi, not alması, sonuçların tutanağa doğru yazıldığından emin olması ve tüm sayım sürecini videoya çekmesi şeklinde sıralandı.

SEÇİME SAHİP ÇIKMAK GEREKİYOR

Demirtaş, seçimlerde hilelerin önlenmesi için alınacak önlemlere ek olarak, vatandaşların da seçime sahip çıkması gerektiğine dikkat çekti. Bu şekilde pes etmeden mücadele edilirse seçimlerin kazanılacağına inanıyor. Ülkenin geleceği için sandıklara sahip çıkılması gerekiyor.