İdris Baluken, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme" suçlarından yargılandığı Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Kasım 2020 tarihinde son kez hakim karşısına çıkmıştı. Mahkeme heyeti, Baluken'in savunmasını aldıktan sonra kararını açıklamış ve Baluken'e toplam 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

Baluken'in avukatları, karara itiraz ederek Yargıtay'a başvurmuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Baluken'in cezasını onamış ancak infaz yasasındaki değişiklik nedeniyle cezanın bir kısmının ertelenmesine karar vermişti. Buna göre, Baluken'in 7 yıl 6 ay hapis cezasını çekmesi gerekiyordu.

Baluken, cezaevinde geçirdiği süre dikkate alınarak tahliye edilmesi için Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme heyeti, Baluken'in tahliyesine karar verdi. Baluken, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Baluken, tahliye olduktan sonra yaptığı açıklamada, "Bu karar adaletin tecellisi değil, siyasi bir operasyondur. Bizim mücadelemiz halkımızın özgürlüğü içindir. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

HAPİS CEZASI ONANMIŞTI

HDP'nin eski Grup Başkanvekili İdris Baluken, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme" suçlarından yargılandığı davada 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Baluken'in cezasını onaylamış ancak infaz yasasındaki değişiklik nedeniyle cezanın bir kısmının ertelenmesine karar vermişti.