Greenwood Olayı Nedir? Doğru mu? Greenwood Olayı Nedir? Doğru mu?

Astronomların Jades-GS-z14-0 adını verdikleri galaksi genişliği ile astronomları şaşırtmayı başardı. Kısıtlı keşif imkanlarımızla, teleskobun gönderdiği kızıl ötesi ışınların geri dönüşünden okuduğu bilgilerle varlığını öğrendiğimiz galaksi, şu an büyük patlamadan 325 milyon yıl sonraki durumuyla görünüyor.

Oksijen Olabilir, Belki Daha Fazlası

James Webb Teleskopu

Galaksi bizden çok uzak olduğundan hakkında birşeyler söylemek ya da günümüzde ne halde olduğunu belirlemek oldukça zor. Ama bu gözlemde galaksinin genç zamanlarını görebildiğimizden, elde edilen veriler bize yeni oluşan bir galaksinin hangi aşamalardan geçtiği hakkında bilgi veriyor. Bilim adamları şimdiden galaksilerin genç dönemleri ile ilgili oluşturulmuş bazı modellerin boşa çıktığını söylemeye başladılar bile. Gelen kısıtlı veriler galaksiden oldukça parlak bir ışık yayıldığına işaret ediyor. Bu durum hakkında birçok teori mevcut, öncelikle bu parlaklığın galaksinin içinde oldukça genç yıldızlar barındırdığının bir işareti olduğunu çok önemli olmadığını söyleyen çevreler var.

Bunun yanında yaklaşık 600 ışık yılından daha geniş olduğu düşünülen galaksi de güneşten daha büyük yıldızlar bulunuyor olabilir diyen bilim insanları da var. Veriler oldukça şaşırtıcı bulunuyor. Çünkü erken dönemini görüntülediğimiz galaksinin bu kadar parlaklığa 600 ışık yılı gibi kısa sürede nasıl ulaştığını çözmekte zorlanıyorlar.

Bazı bilim insanları bu duruma galakside bulunan oksijenin varlığının sebep olduğunu söylerken, bazıları da bilindik modellerin dışında bir galaksi oluşumuyla karşı karşıya olabileceğimizi belirtiyorlar. Galaksi ile ilgili incelemeler devam ederken uzay konusuna meraklı olan kişilerde bilim insanlarından gelecek olan yeni bilgileri merakla bekliyorlar.

Galaksiye dair incelemelerde oldukça büyük aşamalar kaydetmemizi sağlayan James Webb teleskopunun bu mesafelerden daha da uzağına bakış atmamızı sağlayacak kapasite de olduğunu belirten bilim insanları, teleskoptan çok daha fazlasını beklediklerini belirtiyorlar. Dünya’nın yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzağında bulunan teleskopun bu yörüngeden bizi daha fazla şaşırtacak ve genç evrene dair ufkumuzu genişletecek daha çok bilgi göndermesi bekleniyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR