Kış aylarında kapalı alanlarda geçirilen sürenin artmasıyla birlikte enfeksiyon hastalıklarında da artış yaşanıyor. Uzmanlar, son günlerde “kırmızı göz hastalığı” vakalarında artış yaşandığını belirterek, dikkatli olma uyarısında bulundu.

Artan Vakalarda Uzmanlar Uyarıyor

Hastalık, görme kaybına yol açabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, kırmızı göz hastalığı ya da göz iltihabı olarak da bilinen konjonktivit vakalarında artış yaşandığını ifade etti. “Konjonktivit göz küresi ve göz kapakları iç yüzeyini örten konjonktiva adı verilen zar tabakasının iltihaplı enfeksiyonudur. En sık kırmızı göz nedeni olan konjonktivitlerin birden çok nedeni bulunmaktadır.” 

Çeşitli Nedenlerle Ortaya Çıkabilir

“Havaların soğuması, kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması ile viral solunum yolu hastalıkları ve konjonktivitlerde beraber ya da ayrı ayrı artış görüyoruz. Viral konjonktivitler; toplu taşıma, okul-kreş, hastane, yurt gibi yerlerde hızla yayılabilen önemli bir halk sağlığı problemidir.”

Miyom Nedir? Neden Olur? Tehlikeli Bir Hastalık mıdır? Miyom Nedir? Neden Olur? Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Özellikle kış mevsiminin etkisiyle havaların soğuması ve insanların kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmesi, viral solunum yolu hastalıklarının ve konjonktivit vakalarının artmasına neden olmaktadır. Özellikle viral konjonktivit vakaları, toplu taşıma araçları, okullar, kreşler, hastaneler ve yurtlar gibi yoğun insanların bulunduğu ortamlarda hızla yayılabilen ciddi bir halk sağlığı problemi oluşturabilir.

Belirtiler ve Tedavi Süresi Değişebiliyor

“Gözlerde kızarıklık, kanlanma, göz kapaklarında şişlik/ödem, sulanma, çapaklanma, yanma, batma, ağrı, kirpiklere yapışan iltihap, beyaz zar oluşumu, ışığa karşı hassasiyet, gece boyunca gözden akıntı gelmesi ya da nadiren de olsa gözden kan gelmesi görülebilir.” 

Önleme ve Korunma Yöntemleri

“Çoğunlukla 1 ila 2 haftada hastalık belirtileri sorunsuz iyileşiyor ama bir grup hastada kornea tutulumuyla tablo ağırlaşarak 1 ila 3 ay kadar sürebiliyor ve görme kayıplarına neden olabiliyor.”

Konjonktivit gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için maske kullanımı, düzenli el yıkama, sosyal mesafe kurallarına uyum ve gerekli durumlarda izolasyon gibi tedbirler önemlidir. Bu tedbirler, hem kişisel sağlığımızı korumak hem de toplum sağlığını güvence altına almak için gereklidir.

Editör: Haber Merkezi