Güçlü Kadrosuyla Gelin Takımı Filmi Seyircileriyle Buluşmaya Hazırlanıyor! Güçlü Kadrosuyla Gelin Takımı Filmi Seyircileriyle Buluşmaya Hazırlanıyor!

Tarih boyunca yüzlerce uygarlığın var olduğu güzel ülkemiz Türkiye'de tarihe yakından tanıklık etme fırsatımız her zaman var. Artık gladyatörlerin dövüştüğü, ilk oyunların canlandığı ve gizemlerin sessiz mermerlerde gizlendiği antik sahneleri ziyaret etme zamanınız geldiyse sizin için derlediğimiz antik tiyatrolar, inanılmaz taş işçiliği, etkileyici akustiği ve seyirci kapasitesiyle tarih, sanat ve tiyatroya meraklı kimsenin kaçırmaması gereken yerlerdir.

Görkemli ama büyüleyici: Aspendos Antik Tiyatrosu

Aspendos Antik Tiyatrosu

Listenin başında elbette Aspendos var. Bu muhteşem tiyatro her zaman Aspendos Antik Kenti'nin görülmeye değer bir eseriydi ve hâlâ da öyle. Roma egemenliği altındayken mimar Zenon tarafından yaptırılan Aspendos Tiyatrosu 15.000 kişi kapasitelidir. En iyi korunmuş antik tiyatrolardan biri olan Aspendos Antik Tiyatrosu, Roma dönemi tiyatrolarının en eski ve en güçlü örneğidir. Yapısı, sahneden gelen en yumuşak sesler bile en yüksek sıralardan duyulabilmesini sağlıyor. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Aspendos, halen konser ve diğer etkinlikler için kullanılıyor.

Kutsal kentte kutsal bir sahne: Hierapolis Antik Tiyatrosu

Hierapolis Antik Tiyatrosu

Denizli'de bulunan Hierapolis Antik Kenti'nin tiyatro sahnesi, Roma döneminden kalan mevcut yapılar arasında en güzeli sayılıyor. 50 oturma sırasına sahip olan 1.800 yıllık Hierapolis Antik Tiyatrosu'nun inşaatı 1. yüzyılın ikinci yarısında başlamış ve yaklaşık 150 yıl sürmüştür. Sahnenin en anıtsal unsurlarından biri, bir dizi mitolojik olayı ve hikayeyi tasvir eden mermer kabartmalardır. Hierapolis Antik Tiyatrosu aynı zamanda Türkiye'de sahnesi restore edilen ilk antik tiyatrodur; Tiyatro 12.000 kişilik kapasitesiyle kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Diklik kavramının somut örneği: Bergama Antik Tiyatrosu

Bergama Antik Tiyatrosu

Bergama Antik Tiyatrosu yaklaşık 70 derecelik açıyla dünyanın en dik tiyatrosudur. Ancak tüm bu basamaklar tırmanmaya değer çünkü Athena Tapınağı'nın batısındaki yamaçta kurulan 10.000 kişilik tiyatro, muhteşem Bergama manzarasına sahip.

Yeni Taş Devri'ne bir ziyaret: Milet Antik Tiyatrosu

Milet Antik Tiyatrosu

Bir sonraki köklü tiyatromuz, Aydın'ın eski liman bölgesindeki, Yeni Taş Devri'nden kalma ilk yerleşimin kalıntılarının bulunduğu Miletos Antik Kenti'ndedir. 30 metre yüksekliğindeki Tiyatro, Greko-Romen mimarisinin tipik bir örneği olup; kapasitesi Helenistik dönemde 5.300 kişiden Roma döneminde 19.000 kişiye çıkmıştır. Bugün tiyatronun üçüncü katında Bizans ve Osmanlı döneminde kullanılan bir kalenin kalıntıları bulunmaktadır. Sahnenin günümüze ulaşan bölümleri ve katlar arasındaki galeriler o teatral atmosferi koruyor. Filozofların ve efsanelerin şehri Miletos'u ziyaret etmezseniz antik tiyatrolar gezinizi tamamlamamış olursunuz.

Editör: Şahsüver ÇITIR