Siirt, binlerce yıllık tarihi medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Aynı zamanda zengin mutfağı ve yöresel tatlarıyla da ünlü.

Bu yıl Siirt Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası kapsamında düzenlenen gastronomi festivalinde, Siirt'in yöresel lezzetleri keşfedilip tanıtıldı.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen yarışmada, Siirt'e ait 4 ana yemek ve 3 tatlı çeşidi özellikle ev hanımlarının büyük ilgisini çekti.

TÜRK MUTFAĞI YARIŞMASINDA ASIRLIK TARİFLERLE YARIŞTILAR

Siirt İl Kültür Turizm Müdürü Vekili Barış Kezer, bu etkinliğin amacının Siirt'in yöresel tatlarının ve zengin mutfağının tanıtılması olduğunu belirtti.

Jüri olarak Gastronomi Yazarı Mehmet Kudat, Şef Levent Avcı, Şef Tahir Edebalı, ve Ürün Geliştirme ve Konsept Danışmanı Şef Erdal Türksoy gibi uzman isimler yer aldı. Yarışmacılar, yaratıcılıklarını konuşturarak en iyi lezzetleri sunmak için yarıştılar. Yaklaşık 40 vatandaşın katıldığı yemek ve tatlı yarışmalarında, Siirt'in tarihi mutfağının en güzel örnekleri sergilendi.

Prens 2. Sezon 6. Bölüm İzle (Bedava Nasıl İzlenir?) Prens 2. Sezon 6. Bölüm İzle (Bedava Nasıl İzlenir?)

GASTRONOMİ YAZARLARI SİIRT MUTFAĞINI YAZDI

Gastronomi Yazarı Mehmet Kudat, yarışmada kadınların hünerlerini sergiledikleri yemeklerin her birinin bir birinden lezzetli olduğunu dile getirdi. Kudat, "Siirt’in yöresel lezzetleri inanılmazdı. Yemeklerin hepsi birbirinden lezzetliydi. Yemekleri değerlendirirken inanın çok zorlandık. Çünkü bütün yemekler evde anne baba usulüyle yapıldığı için bizim için çok kıymetli. O yüzden başarılar diliyorum. İlerleyen tarihlerde inanıyorum ki Siirt, Türkiye ve Ortadoğu’nun en lezzetli mutfağına sahip olacak" dedi.

EV HANIMLARININ HÜNERİNE TANIKLIK ETTİLER

Yarışmaya katılan ev hanımları, el becerileriyle hazırladıkları yemekleri jüri üyelerine sundular. Şükriye Tatar, perde pilav yemeğinde kendisine çok güvendiğini ve yarışmayı kazanabileceğini söyledi. El lezzetine güvenen Seher Bakır ise, Mumbar yemeğinde iddialı olduğunu ifade etti. Yarışmanın kazananları açıklanmadan önce, jüri üyeleri tüm yemekleri tek tek deneyip puanlama yaptılar.