Artık bataryalar ne kadar büyürse büyüsün, telefonlara gelen yeni uygulamalar ve teknik özelliklerle baş edemiyor. Telefonunu sık kullanan kullanıcılar, gün sonunda telefonlarının kapanmaması için mutlaka bir kere daha şarj etmek zorunda kalıyor. Buda telefonu en az yarım saat bir yerde sabit bekletmek anlamına geliyor. Ankur Gupta isminde ki bilim insanı bu bekleme süresini kısaltmak için oldukça iyi yöntem geliştirmiş.

Telefonların Şarj Süreleri Bir Dakikaya Kadar Düşebilir

Kimya mühendisi olan Gupta, iyonların devinimini incelemiş ve bunların gerilim düşümlerinin toplamı gerilim kaynaklarının toplamına eşittir mantığıyla hareket etmediğini fark etmiş. Buradan yola çıkan bilim insanı, iyonları süperkapasitörler üzerinden ilerletirse, süperkapasitörlerin enerji depolama kapasiteleri yüksek olduğundan bu sayede bataryaları daha yüksek akımla şarj edebileceğini fark etmiş.

Henüz bunun pratikte ne şekilde işleyeceğini Gupta da bilmiyor. Çünkü şimdilik projeyi kâğıt üstünde tamamlamış ve teoride bunun mümkün olduğunu görmüş. Ama bilim insanı en kısa sürede laboratuvar deneylerine geçeceğini ve bu teknolojiyi son kullanıcı uygun hale getirebileceğini iddia ediyor.

Valorant A Critical Error Has Occurred And The Process Must Be Terminated Çözümü (2024) Valorant A Critical Error Has Occurred And The Process Must Be Terminated Çözümü (2024)

Tabii ki bu tarz uçuk bir projeyi ilk duyuşumuz değil. Yıllardır bilim insanları daha küçük ama daha fazla enerji depolayabilen bataryalardan, hızlı şarj teknolojilerine kadar Gupta ’nın projesine benzer pek çok proje yayınladılar. Hiçbiri de gerçek olmadı ve zamanla silinip gitti.

Ama bu projeler, hiç değilse bir başka bilim insanına ilham olmayı başardı. Gupta ‘nın projesine baktığımızda ayakları yere basan bir teori üzerinden ilerlediğinden daha gerçekleştirilebilir duruyor diyebiliriz.

Tabii projenin eksikleri de yok değil. Pil ömrüne hızlı şarjın ne kadar zarar vereceği, ortaya çıkacak ürünün maliyetinin ve büyüklüğünün ne olacağı meçhul. Ama Gupta dediğini yapabilirse, bataryalar küçülebilir. Böylelikle telefonlar çok güçlü teknolojilerle donatılabilir. Hatta bu proje ile elektrikli araçların şarj problemlerine bile çözüm bulunabilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR