Kilyos Plajı İle Yaz Aylarını Serin Geçirin! Kilyos Plajı İle Yaz Aylarını Serin Geçirin!

Kızık kelimesi dağın yamacına kurulmuş yerleşim yeri anlamına gelir. Bu minvalde, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bulunan Cumalıkızık, 1300'lü yıllarda Oğuzların Kızık boyu tarafından kurulmuştur. O dönemde bölgede oluşan yedi köyden biri olan Cumalıkızık, Derekızık, Hamamlıkızık, Fidyekızık ve Değirmenlikızık ile günümüze kadar gelebilmiştir. Cumalıkızık'ın adının Cumalıkızık köylülerinin Cuma namazı için toplandıkları merkezi yer olması nedeniyle 'Cuma'dan geldiği sanılıyor. Gezilecek yerler ve nasıl gidebileceğiniz ile ilgili detaylara yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

Cumalıkızık'a Ulaşım

Cumalıkızık Köyü, Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı, Uludağ'ın kuzey yamaçlarında, Bursa şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Cumalıkızık Köyü ile Bursa şehir merkezi, Güzelyalı, Mudanya ve Kestel arasında minibüsler hizmet veriyor. Bursa merkezden köye yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. Bursa'dan metroya binerek Cumalıkızık istasyonuna gelip oradan minibüse binmek de ulaşım seçenekleri arasında.

Zamanda Yolculuk Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Köyü'nde Gezilecek Yerler

Cumalıkızık Köyü'nde gezilecek yerler şu şekilde;

Tarihi Cumalıkızık Evleri

Tarihi Cumalıkızık evleri pitoresk bir manzaradır ve köyün simgesidir. Evlerin çoğu parlak renklerle boyanmıştır ve klasik cumbalı pencerelere sahiptir. Bazı evlerin alt katları taştan yapılmıştır.

Cumalıkızık Camii

Cumalıkızık Camii, Cumalıkızık'ta gezilecek en önemli yerlerden biridir. Köy meydanında yer alan Cumalıkızık Camii, 1396 yılında inşa edilmiş olup Cumalıkızık'ın en eski yapılarından biridir. Caminin tek şerefeli minaresi Osmanlı mimarisinin günümüze ulaşan en güzel örneklerindendir.

Cumalıkızık Hamamı

15. yüzyılda inşa edilen moloz taşlı Cumalıkızık Hamamı tipik bir Osmanlı hamamıdır. Cumalıkızık Camii gibi tarihi hamam da köy meydanındadır.

Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık Etnografya Müzesi, geleneksel Osmanlı köy yaşamının özelliklerini başarıyla yansıtıyor. Müzenin koleksiyonunda Osmanlı dönemine ait giyim, ev eşyaları, mutfak eşyaları ve el sanatları ürünleri yer alıyor. Cumalıkızık Etnografya Müzesi Pazartesi hariç her gün açıktır.

Küpeli Ev

17. yüzyılda inşa edilen Küpeli Ev, Cumalıkızık'ın en önemli tarihi yapılarından biri ve köyün en eski evidir. 14 kuşaktır kullanılan Küpeli Ev, hiç şüphesiz Cumalıkızık'ta gezilecek ilk yerlerden biridir.

Saitabat Şelalesi

Cumalıkızık Köyü'nü gezerken aynı zamanda Saitabat Şelalesi'ne de uğramayı unutmayın. Bu çarpıcı doğa harikasında suyun yaklaşık 20 metre yükseklikten aktığı görebilirsiniz. Saitabat Şelalesi köye yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olup minibüsle ulaşım imkanına sahiptir.

Editör: Şahsüver ÇITIR