Anadolu'nun Venedik'i olarak tanımlanan Eskişehir, "Bozkır'ın ortasında vaha" özelliği taşıyor. Kent, İzmir ve Ankara gibi şehirlerin karışımını oluşturuyor. Bu renkli kültür, kentin seçmenlerinin merkezde kalmasına sebep oluyor. Eskişehir, solcu bir kent olarak bilinse de sağcı bir damarı da olduğu söyleniyor. Bu durum, kentte yapılan tüm genel seçimlerde AK Parti'nin birinci parti olmasına yol açıyor.

ESKİŞEHİR'İN MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI

Çoğunlukla merkez soldan ve liberallerden oluşan bir seçmen kitlesi bulunan Eskişehir'de, AK Parti genel seçimlerde birinci parti oluyor. 24 Haziran 2018 seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 46,48'ini alırken, Muharrem İnce yüzde 41,07'sini ve Meral Akşener yüzde 9,67'sini aldı. Milletvekili seçimlerinde ise, AK Parti yüzde 38,78; CHP yüzde 32,26; İYİ Parti 13,20; MHP yüzde 9,93; HDP yüzde 4,28 oy aldı. Bu sonuçlar doğrultusunda Eskişehir'in 7 milletvekilliğinin 3'ü AK Parti'nin, 2'si CHP'nin, 1'i MHP'nin ve 1'i de İYİ Parti'nin oldu. Ancak son nüfus sayımı sonucu Eskişehir'in milletvekili sayısı 6'ya düştü.

ESKİŞEHİR'İN EKONOMİK SIKINTILARI

Eskişehir, emekli, memur ve gençlerin şehri olarak bilinir. Anadolu ve Osman Gazi üniversitelerinin kentin gelişiminde önemli rolü vardır. TÜİK verilerine göre yaşam süresi Türkiye ortalamasının üstündedir. Ancak geçim sıkıntısı da hakim bir sorundur. İşçilerin, memurların ve ücretlilerin ağırlıklı olduğu kentte pek çok Eskişehirli, ayın sonunu getirememekten şikayet ediyor. Ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenenler ise emekliler ve gençler.

ESKİŞEHİR'İN ULAŞIM SIKINTILARI

Eskişehir'in en önemli problemlerinden olan trafik sorunu, pek çok kişinin şikayeti konusu. Kentte bir çevre yolu bulunmadığı için ulaşım sıkıntısı yaşanıyor. Pek çok Eskişehirli, bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyor.

ESKİŞEHİR’DE ULAŞIM YATIRIMLARI EKSİK KALIYOR

Eskişehir, ulaşım yatırımları açısından hak ettiği değeri göremiyor. Yakın zamanda yaşanan kazaların sebebi olan Kırka-Afyon arasında bulunan ölüm yolunun yapılması gerekiyor. Ancak tüm iktidarlar bu durumun farkında olmasına rağmen bir çözüm üretemedi. Bu nedenle Eskişehir, karayolları açısından hep üvey evlat muamelesi gören bir kent olarak algılanıyor.

ESKİŞEHİR’DEKİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI ÇEŞİTLİ MESLEKLERDEN

Eskişehir adayları, oldukça farklı mesleklerden geliyor. AK Parti’nin birinci sıra adayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez. İkinci sırada ise önceki dönemlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yapmış olan Ayşe Gürsoy var. Bunların yanı sıra Türkiye İşçi Partisi’nden Gökay Başar ve Türkiye Komünist Partisi’nden Mustafa Yazgan gibi motokurye adayları da bulunuyor.

BAKAN ADAYLARININ ESKİŞEHİRLİ OLMAMASI ELEŞTİRİLİYOR

AK Partili yöneticilere göre, adayların belirlenmesi Eskişehir’e verilen önemin bir göstergesi. Ancak muhalefet partileri, bakan adaylarına yönelik eleştirilerde bulunuyor. Özellikle bakan adaylarının Eskişehirli olmaması, bu eleştirilerin en büyük sebepleri arasında yer alıyor.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN ETKİSİ CHP’DE DEVAM EDİYOR

Eskişehir’de 24 yıldır görevde olan CHP’li Yılmaz Büyükerşen, kentte belediyecilik anlamında attığı adımlarla tüm Eskişehirlilerin takdirini kazanıyor. Bunun yanı sıra lokal seçimlerde aldığı oylarla da milliyetçi ve muhafazakar seçmenin de oyunu alıyor. Bazı MHP’li seçmenler bile Büyükerşen’in yaptıklarından dolayı ona teşekkür ediyor.

CHP VE AK PARTİ ADAY BELİRLEME KRİTİKLERİ

Gazeteci Ali Baş, CHP ve AK Parti’nin aday belirleme sürecinde teşkilatların memnuniyetsiz olduğunu ancak her dönemde böyle olduğunu ifade ediyor. İstikbal Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Özge Zaim ise aday listelerinin kötü olduğunu düşünüyor. Ancak CHP seçmeni, CHP’nin sürekli sahada olduğunu ve kolaylıkla ulaşılabildiğini belirtiyor.

MHP’DE BÜLENT MAŞAOĞLU, İYİ PARTİ’DE NEBİ HATİPOĞLU BİRİNCİ SIRADA

MHP'nin birinci sıradaki adayı Partinin MYK üyesi Bülent Maşaoğlu iken, İYİ Parti’nin birinci sıra adayı Nebi Hatipoğlu oldu.

ESKİŞEHİR VE FUTBOLUN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Eskişehir'de kent milliyetçiliğinin olmadığı ancak Eskişehirspor futbol takımına bağlılık ve aidiyet hissedildiği belirtiliyor. Kentteki üç siyasi partinin başkan adaylarından Nebi Hatipoğlu, Bülent Maşaoğlu ve İbrahim Arslan'ın hepsi önceden Eskişehirspor yönetiminde görev yapmış kişilerdir. Kentin büyük çoğunluğunu memur ve öğrencilerin oluşturduğu ve göç alan bir şehir olduğundan, futbol takımı Eskişehirspor halkın ortak paydası haline gelmiştir.

Bursa'da Zincirleme Kaza: 3 Yaralı Bursa'da Zincirleme Kaza: 3 Yaralı

ESKİ MHP'LİLERİN TEREDDÜTLERİ

Siyasi görüşleri değişen bazı Eskişehirliler, İYİ Parti'nin adayı Nebi Hatipoğlu'na oy verme tercihlerinde Sinan Ateş cinayeti konusunda sessiz kalan MHP'nin tutumunu hazmedememelerinin etkisi olduğunu söylüyorlar.

ÇAKIRÖZER'İN HEDEFLERİ

CHP'nin adayı Utku Çakırözer, Eskişehir'in bir gençlik ve üniversite kenti olduğu ancak son yıllarda giderek kaybolduğu konusunda endişelerini dile getiriyor. Kentteki özgürlükçü havanın kaybolduğunu ve yasakların arttığını belirten Çakırözer, Meclis'te Eskişehir'in özgürlüklerine yeniden kavuşması için mücadele edeceğini söylüyor. Ayrıca, sıkça dile getirilen yol sorununa da dikkat çekiyor.

İYİ PARTİ VE MÜLTECİLER

İYİ Parti'nin adayı Melih Aydın ise Eskişehir'in mültecilerle ilgili sıkıntıları olduğunu ve bu konunun öncelikli olarak ele alınması gerektiğini belirtiyor. Trafik sorununun da önemli bir konu olduğunu vurgulayan Aydın, mücadelesinde kendisine güvenen Eskişehirlilere "kuryeden vekil olur" diyerek sesleniyor.

GÖKAY BAŞAR'IN HEDEFİ

TİP'in adayı Gökay Başar, Meclis'te işçi, esnaf, emekçi ve emekliler için mücadele edeceğini söylüyor. Meclis'in patronlar ve zenginler kulübüne dönüştüğünü belirten Başar, halktan birinin Meclis'te olmasının önemini vurguluyor.

SEÇİM SONUCU BEKLENTİLERİ

Eskişehir'de 6 milletvekilliği bulunuyor ve adaylar arasında farklı beklentiler var. CHP, İYİ Parti ve AK Parti'nin en az birer milletvekili çıkaracağı düşünülüyor. MHP'nin sessiz tabanının sandıkta oy vereceği öngörüsü de dile getiriliyor. Ancak seçim sonucu tam olarak kestirilemiyor.