Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 1935 yılında Atatürk’e sunulan ve gazeteci olduğunu söyleyerek mülakat talep eden bir İngiliz kadın hakkında hazırlanan istihbarat raporunu kamuoyuyla paylaştı. MİT’in resmi internet sitesindeki "Özel Koleksiyon" bölümüne eklenen belge, o dönemde yürütülen istihbarat faaliyetlerinin detaylarını gözler önüne serdi.
İngiliz Kadın Casus Mu?
31 Mayıs 1935 tarihli raporda, İngiliz bir kadının Pera Palas’ta katibiyle birlikte kaldığı ve Atatürk’ten mülakat talebinde bulunduğu belirtiliyor. Atatürk, bu kişinin casus olabileceğine ihtimal vererek, detaylı bir istihbarat çalışması yapılmasını istemiş.
Atatürk’ün Talimatıyla Yakın Takip
İstanbul Büro Amirliği tarafından hazırlanan raporda, kadının tüm yazışmalarının incelenmesi, belgelerinin kontrol edilmesi ve yabancı elçiliklerle bağlantısının olup olmadığının araştırılması için emir verildiği kaydedildi. Ayrıca, polise haber verilmediği ve konu hakkında gizlilik esasına bağlı kalındığı ifade edildi.
Raporda şu ifadeler dikkat çekiyor:
"Atatürk, bunun bir casus olduğuna kanidirler. Kabul edip etmemek kararını vermeden evvel bu kadın hakkında etraflı tafsilat verilmesini, muhaberesinin gözden geçirilmesini, evrakının yoklanılmasını, sefaretle münasebetinin bulunup bulunmadığının tespitini istiyorlar."
Kadının Hareketleri Takip Edildi
İncelemeler sonucunda kadının ayrılmasına iki gün kaldığı belirtilirken, gelen ve giden mektuplarının ele geçirildiği ve fırsat bulunursa odasına da girilmeye çalışılacağı aktarılıyor. Ayrıca, kadının ve beraberindeki kişilerin fotoğraflarının da rapora eklendiği belirtiliyor.
Atatürk’ün Verdiği Cevap
Araştırmanın ardından Atatürk’ün raporu okuduğu ve ilginç bulduğu, detaylı incelemelerin devam etmesini istediği raporda yer alıyor. Kılıç Ali aracılığıyla verilen yanıt şu şekilde:
"Atatürk yazınızı okudu, enteresan buldu, çok memnun oldu, teşekkür ediyor. Muhabere ve evrakı hakkında görüştüğümüz gibi hareket edilmesini istiyorlar."