Rum Yetimhanesi otel olacak. Fener Rum Patrikhanesi, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük ahşap yapısı olan Büyükada’daki Rum Yetimhanesini restore ederek turizme kazandırmayı planlıyor. Yaklaşık 60 yıldır kullanılmayan ve büyük oranda tahrip olan yapı, yeni proje kapsamında ekolojik kriterlere uygun bir şekilde otel olarak yeniden hayat bulacak.
Fener Rum Patriği Bartholomeos başkanlığında yapılan Sen Sinod Meclisi toplantısında alınan kararla, yetimhanenin harap durumuna son verilmesi için yeni bir yol haritası oluşturuldu. Patrikhane, hem binanın mimari mirasına sahip çıkmak hem de bölgeye sosyal ve ekonomik katkı sağlamak amacıyla turizm odaklı bir dönüşüm süreci başlatmayı kararlaştırdı.
Restorasyon süreci için uzman heyet görevlendirilecek
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “1960’larda kapatılan ve uzun yıllardır ihmal edilen yetimhane için sürdürülen çeşitli finansman girişimleri sonuçsuz kaldı. Bu nedenle bina, Büyükada’nın yapısal ve sosyal dokusuna uygun bir turizm tesisi olarak değerlendirilmek üzere adım atılmasına karar verildi” ifadeleri yer aldı.
Alınan kararın, yapının tarihi kimliğine saygı çerçevesinde uygulamaya geçirileceği belirtilirken, sürecin yönetimi için Patrikhane’nin belirleyeceği bir uzman ekip görevlendirilecek. Rum Yetimhanesi otel olacak projesinde, Türk ve Yunan şirketlerinin de dahil olabileceği bir konsorsiyumun devreye girmesi planlanıyor. Bu kapsamda, yetimhaneyi uzun süreli kiralayacak olan firma, aynı zamanda tüm restorasyon maliyetlerini de üstlenecek.
Kültür Varlıkları Kurulu'na henüz başvuru yapılmadı
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yetimhane şu an Patrikhane mülkiyetinde bulunuyor. Ancak binada yapılacak tüm inşaat, onarım ve restorasyon işlemleri için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı gerekiyor. Şu ana kadar projeye ilişkin kurula resmi bir başvuru yapılmadı.
Tarihi bina otelden yetimhaneye uzanan bir geçmişe sahip
1899 yılında Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından tasarlanan ve başlangıçta “Prigipo Palace” adıyla otel ve casino olarak hizmet vermesi planlanan yapı, Osmanlı’dan ruhsat alınamayınca satışa çıkarıldı. 1902 yılında Zafiri ailesi tarafından satın alınıp Patrikhane’ye bağışlandı. II. Abdülhamid’in izniyle 1903’te yetimhane olarak hizmete açıldı. Zaman içinde askeri okul, göçmen barınağı ve çeşitli amaçlarla da kullanılan bina, 1964’te yangın riski gerekçesiyle kapatıldı. 2012 yılında ise resmi olarak Fener Rum Patrikhanesi’ne devredildi.