Uygulamadan uygulamaya dokunduğumuzda ve sosyal paylaşımlar arasında gezinirken ekranlarda kaybolmak çok kolaydır. Elinizdeki bütün teknolojik aletleri bırakıp ormandaki ahşap bir kulübeye taşınmaya hazır değilseniz, teknolojiyi hayatınızdan tamamen çıkarmak gerçekçi değildir. Yapabileceğiniz şey  teknolojiyi daha dikkatli kullanmayı denemektir. Bu konudaki detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Bildirim Ayarlarını Değiştirin

E-postalardan, mesajlardan, Snapchat, Instagram, Slack ve düzinelerce başka uygulamadan gelen bir dizi bildirimle mi uğraşıyorsunuz ? Varsayılan ayarları değiştirerek bu duruma son verin. Tüm cihazlarınızdaki (akıllı telefonlar, tabletler, masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar) bildirim ayarlarına gidin ve gerekli olmadığını düşündüğünüz her şeyi kapatın. Örneğin, uygulama simgelerinizin yanında görünen bildirim noktalarına dokunup onları devre dışı bırakın.

Teknoloji Bağımlılığı

Sağlıklı Uyku Düzenleri Oluşturun

Telefonunuzla iyi bir ilişki kurmaya başlamanın en iyi yolu yatmadan önce sağlıklı alışkanlıklar edinmektir. Bu, geceleri telefonunuzu elinizin altında tutmamak anlamına gelir. Telefonunuz yatağınızdan daha uzakta şarj edilmeli veya gecenin ortasında sizi almaya teşvik etmemesi için ideal olarak tamamen başka bir odada bırakılmalıdır. Yatmadan en az bir saat önce telefonunuzu bir kenara bırakarak bu adımı daha da ileri götürebilirsiniz.

Geceleri bildirimleri azaltmak için Ayarlar > Odak başlığı altında Uyku Odağını açarsanız iPhone'unuz size burada yardımcı olabilir . Bu aynı zamanda, telefonun size yatma zamanının geldiğini hatırlatabilir.

Android kullanıcıysanız bir uyku programı ayarlamanıza, Rahatsız Etmeyin özelliğini açmanıza ve ekran filtrelerini özelleştirmenize olanak tanıyan benzer bir özelliğe sahip olursunuz.

Dikkatinizi Dağıtan Şeyleri Ortadan Kaldırın

Bildirimler başta olmak üzere dikkatinizi dağıtabilecek şeyleri ortadan kaldırmanız çok kolay:

Apple iPhone kullanıcıları, Rahatsız Etmeyin'in (DND) yenilenmiş bir sürümü olan ve günün belirli saatlerinde belirli işlevleri devre dışı bırakmanıza olanak tanıyan Odak Modu adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bu sistem geleneksel DND'nin yanı sıra uyku, kişisel zaman ve iş için özel modları da içerir.

Android kullanıcısıysanız sizin Ayarlar > Dijital Denge ve ebeveyn denetimleri altında , dikkat dağıtan uygulamaların ne zaman kullanılamayacağına ilişkin bir program ayarlayabileceğiniz Odak Modu da mevcuttur.

Bilgisayarda Mac kullanıcıları Focus Mode'un bir sürümüne sahipken Windows'ta Focus Assist belirli kriterler kapsamında bildirimleri yasaklayabiliyor.

Uygulamaları Silin ve Bunun Yerine Web'i Kullanın

Her şey başarısız olursa en büyük silahı kullanın ve gereksiz uygulamaları telefonunuzdan silin. Bir uygulamayı, üzerine uzun basarak ve Uygulamayı Kaldır > Uygulamayı Sil öğesini seçerek iPhone'dan kaldırın . Android kullanıcıları, bir uygulamayı düzenleme ekranındaki Sil seçeneğine sürükleyebilir. Bu durum örneğin bir daha sosyal medyayı kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Facebook gibi sosyal ağlarda, gerçekten kontrol etmeniz gereken bir şey varsa yine de web'den giriş yapabilirsiniz. Böylece, bir anda uygulamayı açmaya dokunma zorunluluğunuz olmadan hizmeti kullanmaya devam edebilirsiniz.

Sosyal Sınırları Belirleyin

Birçoğumuzun teknolojiyi kullanma biçiminde eksik olan önemli bir şey görgü kurallarıdır. Akıllı telefonunuzu çıkarmanız ne zaman uygundur? Birisiyle yüz yüze konuşuyorsanız telefonunuzu çıkarma dürtüsüne direnmek, sağlıksız veya kaba davranışları ortadan kaldırmanın ilk adımıdır. Bu işin en sağlıklısı örneğin ister restoranda ister evde olsun, yemek sırasında masanın üzerinde telefon bulundurmamaktır, özellikle masada küçük çocuklar varsa. Bir elinizle Instagram'da geziniyorsanız, diğer elinizle yemek yiyorsanız ve masadaki konuşmayı zar zor dinliyormuş gibi yapıyorsanız bu diğerlerine saygısızlık ve çocuklara da kötü bir örnek teşkil eder.