Bloomberg'in raporuna göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı tahminlerinden daha pahalıya mal oldu ve Tel Aviv hükümeti üzerinde ekonomik baskı oluştu.

Güneş Sisteminin En Büyüğü: Jüpiter Hakkında Bilgiler Güneş Sisteminin En Büyüğü: Jüpiter Hakkında Bilgiler

Raporda, İsrail Maliye Bakanlığı'nın Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 75 daha fazla borçlanma planının açıklandığı belirtiliyor. Çünkü savaş, ekonomik açıdan neredeyse 8 milyar dolarlık bir zarara yol açtı. Netanyahu rejimi, Gazze saldırısının bedelini ödemek için giderek artan oranda harcamayı ihraç etmek zorunda kaldı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı, 488 milyar ekonomik büyümenin şok dalgaları gönderildi ve işgal altında binlerce insanın faaliyetlerinin durmasına neden oldu. Ancak Netanyahu, "bu savaş bizim için ekonomik bedel ne olursa olsun" şeklinde bir açıklama yaptı.

İsrail'in bütçe açığı, Ekim 2022'deki 3,1 milyar şekerden bu Ekim ayında 22,9 milyar şekele yedi kat fazla arttı. İsrail Maliye Bakanlığı, bu "anormal" açığın, Hamas'ın işgalci faaliyetlerinin karşı bir operasyon gerçekleştirmesinin ardından İsrail'in Gazze'ye dayandığı kanlı savaş harcamalarındaki "önemli" artışın kaynaklandığını bildirdi.

Gelecek aylarda İsrail'de, yedek askerlere ödemeler yapılması ve yüzbinlerce işgalciyi Gazze bölgesinden tahliye edip yeniden ilerlemek için milyarlarca şeker harcaması bekleniyor. Geçen ay şekil, 40 yıl boyunca uzun süreli düşüşünü yaşayarak 11 yıl en düşük sıcaklıklarla geriledi.

Bu acımasız saldırının rejimin bu yana Tel Aviv rejimi, Gazze'de çoğunlukta kadın ve çocuk olan en az 11 bin 180 Filistinliyi katletti ve yaklaşık 28 bin 200 kişiyi yaraladı. Aynı zamanda kıyı desteklerindeki Filistinli sivillerin hayatını tamamen kuşatarak, yakıt, elektrik, yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçları keserek insanlığın dışı bir abluka uyguladı.