Diyabet hastalığı ülkemizde en fazla görülen diyabet hastalarına 5 yaşamsal tavsiye kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Özellikle bu hastalık 40 ila 65 yaş aralığındaki insanlarda daha sık olarak görülebiliyor. Diyabet, ciddi bir sağlık sorunudur. Erken teşhis yapılmadığında hastanı hayatını kaybetmesiyle neticelenebilir. Bu bakımdan diyabette erken teşhis ve tedavi hayati bir önem arz ediyor. Diyabet genel olarak kendiliğinden geçmez, daha da kötüsü hastalık zamanla kontrol altına alınmadığında kronikleşebilir.

Bu da hastanın ömür boyu diyabetli kalmasına neden olabiliyor. Gerçekleştirilen bazı çalışmalar sonucunda ise, Türkiye genelinden her 8 kişiden birinde diyabet hastalığı olduğu tespit edilmiştir. Özellikle sağlıksız ve kalitesiz beslenme diyabetin hızla tetiklenmesine neden olabiliyor. Uzmanlar ek olarak hareketsizlik ve obezite hastalığının da diyabeti tetiklediğinin altını çiziyor. Bu nedenle uzmanlar, diyabet hastalarına 5 yaşamsal tavsiye veriyor.

Bu Belirtileri Gözden Kaçırmayın

Diyabet Hastalarına 5 Yaşamsal Tavsiye
Diyabet Hastalarına 5 Yaşamsal Tavsiye

Erken teşhis diyabet hastalığında, gözlerde, sinir ve böbreklerde, kalp organında neden olabileceği hasarın azalmasında rol oynuyor. Hasta gün içerisinde aşırı susama, idrar yapma isteği duyması ve halsizlik hissetmesi gibi durumlarda hemen doktora başvurmalıdır. Gün içerisinde anormal bir şekilde canınızın tatlı istemesi ve uyku basması da diyabete maruz kaldığınızı gösterebilir. Bu durumlarda da hemen doktora başvurmalısınız.

Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları Kazanın

Özellikle karbonhidrat, yağ ve protein dengesini sağlayan sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmanız, kan içerisinde insülin direncinin azalmasında etkili olacaktır. Haftalık olarak en azından 150 dakikalık bir egzersiz çalışmasına sahip olabilirsiniz. Gün içerisinde stresi yönetmeniz, kaliteli bir uyku düzenine sahip olmanız diyabetin kontrol altında kalmasında etkili olacaktır.

Çok Sık Yapılan Bu Hatalardan Uzak Durun

Birçok diyabet hastaları farkında olmadan bazı hatalara maruz kalabiliyor. Bu olumsuz durum diyabetin daha da hızlı bir şekilde ilerlemesine neden olabiliyor. Profesör Doktor İsmet Tamer’e göre, hastalar özellikle öğün atlayarak fazla kilolarını atmaya çalışması, hastalığın kontrolsüz bir şekilde ilerlemesine neden olabileceğinin altını çizmektedir. Hastaların kendilerini iyi hissetmeleri, ilaçları düzenli olarak almamaları da diyabette tedavi sürecinin zorlaşmasına neden olabildiği uzman hekim tarafından dile getiriliyor.

Tedavinizi Aksatmayın

Diyabet hastalığında dikkate alınması gereken püf noktalardan biri de, tedavi sürecinin aksatılmamasıdır. Diyabet daha çok hatalar sebebiyle kontrolsüz olarak gelişen bir hastalıktır. Pek çok hastalar tedavilerini aksatabiliyor.  Fonksiyonel Tıp Çalışmalarını sürdüren profesör doktor İsmet Tamer, şeker hastalığında sadece ilaç tedavisinin yeterli olmadığını ve hastalığa bütüncül olarak tedaviler uygulanması gerektiğini vurguluyor.  Bütüncül yaklaşım diyabette dikkat edilecekler ilaç alım düzeni, egzersiz ve düzenli beslenme gibi birçok alışkanlıkların doğrudan tedaviyi uygulayan hekim kontrolünde yapılabilir.  İlave olarak psikoloji desteği de diyabet hastalığı tedavisinde yüksek başarı elde edilmesi açısından son derece önemlidir. Hastalar genel olarak uzun süreli bir tedavi süreciyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu durum doğal olarak hastalarda yoğun kaygı ve strese neden olabiliyor. Hastaların tedavi sürecine katılmaları ve bu süreç boyunca ilaçlarını almaları diyabet hastalığı tedavi başarısında rol alabiliyor. Gereken durumlarda hastaların psikolojik yönden de destekler alması bütüncül tedavinin en önemli parçaları arasında yer alıyor.