Göktaşı Nasıl Düşer? Uzayda yer alan gök cisimleri devamlı hareket halindedir. Bunlardan kopan parçalar etrafa saçılır, bazıları da en yakın oldukları gezegenlere düşerler.

Bunlar arasında dünyaya da düşen sayısız gök taşı vardır. Gök taşlarından dünya atmosferine girenler, atmosferde yanarak yol alırlar. Yanan kısımların artıkları çeşitli boyutlarda dünyanın çekim kuvveti doğrultusunda yere düşerler. Gök taşlarının düşme sebepleri uzayın dinamik süreçleriyle ilişkilidir.

Gök taşları genellikle uzayda yer değiştiren asteroitler yahut kuyruklu yıldızlardan kopup gelirler. Dünyanın kütle çekimi onları merkeze çeker. Böylece dünyaya gök taşı düştü şeklinde yorumlanır.

Göktaşı Önce Atmosfere Girer

Göktaşları dünya atmosferine girdiğinde sürtünme ve basınç sebebiyle hızla ısınırlar. Isının tesiriyle yanmaya başlayan kütleler parçalanarak dünya yüzeyine inerler. Göktaşlarının düşmesi bu şekilde gerçekleşir.

Göktaşı Nasıl Düşer
Göktaşı Nasıl Düşer

Dünya Yüzeyine Düşen Göktaşları Ne Olur?

Dünya yüzündeki kraterlerin oluşumunda rol oynayan göktaşları, bazen düştükleri yerde büyük oyuklar oluştururlar. Bazen de içeriğinde yoğun miktarlarda demir ve nikel gibi madenler olan kütleler halinde doğada kalırlar.

Göktaşlarının vereceği zarar, boyutlarına göredir. Bazen yer yüzeyinde korkunç çukurlar oluşturabilirler.

Dünya’ya Düşen En Büyük Göktaşları   

Göktaşları, dünyanın dışından gelen kaya parçalarıdır. İçinde çeşitli metaller ve mineraller barındıran bu kaya parçaları çeşitli renklerde olabilir. Atmosferde yandıklarından, dünyaya düşen kalıntıları daha çok siyah, gri ve kahverengidir.

Göktaşları dünyaya çoğu zaman toz halinde inerler. Bunların yanında oldukça büyük ve ağır olanları da görülmüştür. Bunlardan bazıları şunlardır.

  • Yeryüzüne düşen en büyük meteor:

Yaklaşık 5 bin yıl önce dünyaya çarpan bu meteorun 100 tonu geçtiği söylenmektedir. En büyük parçası olan 37 ton ağırlığındaki El Chaco, 1969 yılında 5 metre derine çakılmış olarak bulunmuştur. Bu bölgede bulunan diğer bir göktaşı, ortalama 30 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen Gandeco dur.

  • Hoba: 1920  yılındaNamibya’da düşen göktaşının ağırlığının 66 tondan fazla olduğu ve çapı 10 km. olan Hoba isimli meteordan koparak geldiği bilinmektedir. Bu taş, kayıtlara, dünyaya düşen en büyük Göktaşlarından biri olarak geçmiştir.
  • Cape York’ta 30 ton ağırlığındaki Göktaşı:

Ahnighito adında olan bu parçanın toplam ağırlığının 58 ton olduğu,  çoğu demir ve nikel olan bir meteordan koptuğu kayıtlara geçmiştir. Astroloji uzmanları bu taşın10 bin yıl önce dünyaya çapmış olduğunu tahmin etmektedirler.

  • Çin’e Düşen 25 Tonluk Göktaşı Armanty.

2011 yılında Ülkenin kuzey batısında, Çinli araştırma gurubu tarafından keşfedilen bu göktaşının, 28 ton ağırlığında olduğu tahmin edilmektedir. Aynı bölgede 1898 yıllarında 25 ton ağırlığında Armanty adlı bir göktaşının daha bulunduğu kayıtlarda vardır.