Dinlenmeye geçiş halinde, özellikle uykuya dalmadan önce bacaklarda hissedilen ağrı, yanma, karıncalanma hissi huzursuz bacak sendromu olarak adlandırılmaktadır.Wills- ekbom hastalığı olarak da tıpta bilinir. Hastalığın tarifinde bu sorundan muzdarip bireyler, yürüyüşle şikayetlerinin azaldıklarını ifade eder. Bu belirtilerin uykuya geçişte ve dinlenme halinde olması kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.
Her ne kadar ciddi bir rahatsızlık olarak görülmese de kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar etkisi olan huzursuz bacak sendromu;
- B12 vitamini eksikliği
- Kas hastalıkları
- Fibromiyalji
- Stres
- Çeşitli ilaçların etkisi
- Sigara ve alkol kullanımı
- Üre kreatinin eksikliği
- Sedanter yaşam
- Magnezyum veya folat eksikliği
- Şeker hastalığı kaynaklı ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromu her yaşta görülebilir ancak orta yaşlı
Bireylerde daha sık görülmektedir. Gençlerde de var olan bu hastalık yaş ilerledikçe kötüleşir. Huzursuz bacak sendromu belirtilerini taşıyan hastalara bazen uyku testi de yapılabilir. Bu test ile bireylerin uykuya dalma süresi, uyku esnasında ortaya çıkan bacak hareketleri incelenir. Bu sayede huzursuz bacak sendromu için kesin teşhis konulur. Semptomlar sıcak havalarda daha şiddetli olabilir. Gebelikte daha sık ortaya çıkabilir. Ayrıca sıvı elektrolit dengesizliklerinde daha fazla görülmektedir.
Huzursuz bacak sendromu için medikal tedavi önerilir. Nörolojik tedavi gerektiren huzursuz bacak sendromu için görüntüleme teknikleri ile inceleme yeterli gelmeyebilir. Çünkü görüntülemede herhangi bir görüntü oluşturmaz. Kadınlarda daha yaygın görülür.
Genelde ciddi tıbbi bir vaka ile ilişkili değildir. Ancak bireyin yaşamını büyük ölçüde etkiler. Özellikle dinlenme halinde ortaya çıkması, bireylerde iyi dinlenememe ve sürekli yorgun, halsiz hissetme gibi problemlere yol açar. Çoğunlukla deride hissedilen uyuşukluk, nabız hissi, çekilme hissi gibi duyumlar kişiye rahat dinlenme sağlamamaktadır. Ortam sıcaklığı, yorgunluk gibi birtakım faktörler hastalığı azdırabilir. Kişinin yapması gereken kendini takip etmesi ve hangi durumlarda hastalığın rahatladığının bilincinde olmasıdır. Huzursuz bacak sendromundan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda bir doktora başvurmalısınız.
Soğuk su ile ayakları yıkamak, hastalığın rahatsız edici etkilerini hafifletir. Serin havalarda hastalık etkisini yoğun hissetmeyebilirsiniz. Huzursuz bacak sendromu için uzman desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz.