Alzheimer hastalığı, beyindeki birtakım dejeneratif değişimler sonucunda beynin bazı bölümlerinin küülmesi sonucunda unutkanlık ve zihinsel gerileme olmasına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Demans hastalığının en büyük sebebi de Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer hastalığı zaman içerisinde ilerleyen , halk arasında bunama da denilen bir hastalıktır.
Günümüzde bir çok kişi artık unutkan olduğundan yakınır. Yaş ilerledikçe bu unutkanlık da artar. Alzheimer hastalığı genellikle 65 yaşından sonra hem erkek, hem de kadınlarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Azheimer hastaığının sebepleri ; kalıtımsal etkenler, beyin hücrelerinin ölmesi, beyinde protein birikimi sayılabilir.
Alzheimer Hastalığının Belirtileri
Erken Dönem : Hafiften unutkanlık başlar, yeni bir şey öğrenmede güçlük, daha önce sorduklarını tekrar sorma, becerlerde gerileme, konuşmada bozulma başlangıcı
Hafif Dönem : Unutkanlık biraz daha ilerler, Yakında olmuş şeyleri hatırlamaktaa güçlük çekmek, Eski hafızaya bir şey olmaz, Bazı şeyleri saklama ve sonrasında bulamama, Şahsi eşyelerını kaybetme
Orta Dönem : Bu dönemde hastalık artar ve hasta tek başına artık kalamaz, yardıma muhtaç bir hal alır. Uzak hafıza da bozulmaya başlar, kaybolma durumu olur, hesaplama yapmada kabiliyet kaybolur.
Ağır Dönem : Ağır dönemde zihinsel yetenekler kaybolur, Hasta artık tamamen yatağa bağlı ve bakıma muhtaçtır.
Alzheimer hastalığı yaş ile yakından ilgilidir. 65 yaşından itibaren görülebilir. Yaş ilerledikçe de Alzheimer hastalığına yakalanma oranı artar.
Alzheimer hastalığını tetikleyen faktörler :
- - Yaş ilerlemesi
- - Damar sertleşmesi
- - Şeker hastalığı , inme
- - Sigara, alkol
- - Depresyon
- - Kolestrol yüksekliği
- - Aşırı yağlı gıdalar
- - Eğitim düzeyinin düşüklüğü
ALZHEİMER HASTALIĞI TEDAVİSİ :
Alzheimer hastalığının tam olarak bir tedavisi yoktur. Tedavi uygulamaları hastalığın yavaş ilerlemesi içindir. Bu sebeple hastalığın erken tanı konması sonucu erken tedavi başlanır ise ilerleme aşamaları da o oranda yavaş ilerler.