Havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanırken, Prof. Dr. Alper Şener’den önemli uyarılar geldi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Şener, mevsim geçişlerinde sık tüketilen kış çayları ve vitamin takviyeleri hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.
Prof. Dr. Şener, gribal hastalıkların arttığı bu dönemde kış çaylarının gelişigüzel tüketilmesinin sağlığı olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Bazı kış çaylarında mantar kaynaklı toksinlerin gelişebileceğini söyleyen Şener, bu maddelerin uzun süreli kullanımda karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edebileceğini vurguladı. Özellikle adaçayı gibi bazı bitkilerin hormon benzeri etkiler gösterebileceğini ifade eden Şener, “Kış çaylarını bir aydan fazla kullanmak doğru değil. Etiketinde aflatoksin taraması yapılmış olan ürünler tercih edilmeli” dedi.
Vitamin Takviyeleri ve En Doğal Koruma Yöntemi
Kış aylarında bağışıklığı desteklemek amacıyla vitamin kullanımının da arttığını belirten Prof. Dr. Şener, C ve D vitaminlerinin hekim kontrolünde alınması gerektiğini söyledi. C vitamini gribal enfeksiyonlarda etkili olurken, D vitamini eksikliği bulunan kişilerin de takviye alabileceğini belirtti. Ancak fazla kullanımın sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Şener, poşet formdaki bazı bitki çaylarının da bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ifade ederek, “En güvenli seçenek; sıcak su içerisine taze limon, zencefil ve tarçın eklemektir. Bunlar hem kolay ulaşılabilir hem de riski en düşük olanlardır” dedi.
